Ongezond boeren: de afgelopen jaren is het gebruik van anti-biotica in de veehouderij met wel 60% gestegen. Met alle gevolgen van dien.
Niet dat ik nu gniffelend rond loop omdat ik biologisch varkensvlees in de diepvries heb, maar erg is het wel.
LTO Nederland heeft nog niet helemaal door dat het echt anders moet, getuige haar reactie, zie het Eindhovens Dagblad:
Alarm over antibiotica veehouderij
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) slaan alarm over het ongebreidelde gebruik van antibiotica in de veehouderij.
Het gebruik brengt grote gevaren voor de volksgezondheid met zich mee. Uit cijfers van het FIDIN, de belangenvereniging van fabrikanten en importeurs van diergeneesmiddelen, blijkt dat de verkoop van antibiotica in de veehouderij vorig jaar met bijna 10 procent is gestegen.
Volgens de VWA was het gebruik tussen 1999 en 2006 al met ruim 60 procent toegenomen. Zonder maatregelen kunnen resistente superbacteriën de kop opsteken die voor zwakke patiënten in ziekenhuizen fataal kunnen uitpakken. “Het is een hele, hele grote zorg”, aldus Roel Coutinho van het RIVM, die het gebruik van antibiotica vandaag aan de orde stelt op een symposium in Utrecht.
Drie jaar geleden is vastgesteld dat varkens de MRSA-bacterie op mensen kunnen overbrengen. Het ministerie van Landbouw zegde toe het probleem aan te pakken. Daar ziet Coutinho ‘weinig van terug’. “Dit gaat over de volksgezondheid”, aldus Benno ter Kuile, microbioloog bij de VWA. Hij vreest dat de situatie over vijf tot vijftien jaar onbeheersbaar wordt. De kosten voor de volksgezondheid kunnen dan met vele miljoenen euro’s stijgen.
In het buitenland doet die situatie zich volgens hem al voor, daar zijn sommige infecties onbehandelbaar. In de Verenigde Staten heeft dat volgens Ter Kuile al geleid tot sterfgevallen. “Gek genoeg is Nederland een van de weinige landen waar veel aandacht is voor dit probleem”, aldus Ter Kuile. “Andere landen steken hun kop in het zand.”
Boerenorganisatie LTO Nederland wil ‘overmatig gebruik van antibiotica tegengaan’, maar stelt dat er dan eerst meer duidelijk moet zijn over het daadwerkelijke gebruik.
Voor de helderheid: biologische varkens en kippen worden anders behandeld, dit pikte ik van milieucentraal.nl:
anti-bioticabio-industrieBiologischboerenEKOkalkoenenkippenkoeienmedicijngebruikMRSAresistentierunderenvarkensBiologisch vlees
Aan biologische veeteelt worden strenge eisen gesteld. Zo mogen in het voer van biologisch gehouden dieren geen antibiotica of medicijnen, groeibevorderende middelen of genetisch gemodificeerde organismen voorkomen. Bovendien moet minstens 80 procent van het veevoer moet biologisch, dus zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, geteeld zijn.
De biologische landbouw gaat ervan uit dat de dieren meer weerstand opbouwen doordat ze buiten lopen. Mocht een dier ziek worden en geneesmiddelen nodig hebben, dan gaat de voorkeur uit naar natuurlijke en homeopathische middelen.
Gemiddeld kosten biologische producten 20 tot 30 procent meer dan gangbare producten. Dit geldt ook voor vlees. Biologisch vlees is duurder omdat dieren langer huisvesting nodig hebben, meer ruimte krijgen en biologisch voer eten.
Biologisch vlees is verkrijgbaar bij biologische slagers, in supermarkten en in natuurvoedingswinkels. In sommige plaatsen zijn boerenmarkten waar biologisch vlees verkrijgbaar is. Biologisch vlees is te herkennen aan het EKO-keurmerk. Biologisch-dynamisch vlees draagt het Demeterkeurmerk (zie Keurmerk landbouw). Er komen langzaam steeds meer biologische veehouders bij.
Reageren?