Gisteren de Vlaamse feestdag, altijd goed voor wat ferme taal richting de Walen. Ondertussen nadert 15 juli met rasse schreden. De datum waarop een compromis over de staatshervorming binnen moet zijn én een oplossing voor het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde.
Het is dus maar de vraag of kersverse premier Leterme het wel redt. De sfeer schijnt dramatisch te zijn. Maar zo wordt wel gezegd: Als politici spreken van een stom, spreekt de bevolking van eenbriesje. Misschien vanlt het dus wel mee.
Belgische regering telt de dagen
Halverwege twee totaal verschillende Belgische feestdagen is dinsdag een cruciale dag voor de regering van Yves Leterme. De impasse over de staatshervorming en het omstreden kiesdistrict ‘BHV’ zou op 15 juli moeten zijn uitgeklaard, zo staat in het regeerakkoord. Maar vrijwel niemand gelooft nog in wonderen.
De met Pasen vastgelegde deadline is onbedoeld symbolisch geagendeerd. Gisteren nog namen de Vlamingen bezit van het overwegend Franstalige Brussel – 11 juli is de feestdag van de Vlaamse gemeenschap, de herdenking van de Guldensporenslag uit 1302. Destijds versloeg het Vlaamse voetvolk in Kortrijk de Franse ruiterij; nu togen duizenden Vlamingen naar de hoofdstad om onder andere Raymond Van het Groenewoud te horen op de Grote Markt.
Lees het verhaal verder op volkskrant.nl, klik hier. Voor een fusie met de Noorderlijke Nederlanden zijn maarw einig Vlamingen te porren. Het initiatief van mijnheer Widlers valt daar niet echt in goede aarde, argwanend als veel Vlamingen zijn voor overheersing. Lees hier zijn verhaal (met mooie spotprent) op nrc.nl.
5 Vlaamse mythen in hun blootje
Ofwel de naakte waarheid over de als feiten gebrachte voetnoten in de Belgisch/Vlaamse geschiedenis. Leuk om te lezen, voor wie geïnteresseerd is in geschiedenis en in de verhouding tussen Nederland en België:
Wat? Na de revolutie van 1830 scheurt België zich los van de Nederlanden en van koning Willem I. Later wordt het beeld opgehangen dat de Belgische revolutie vooral werd opgepookt door de Walen. De Vlamingen worden nillens willens in het artificiële België gedropt en zien zich van meet af aan onderdrukt.
Waar of vals? Historicus Lode Wils, professor emeritus van de KU Leuven, verwijst die redenering resoluut naar de prullenmand. “Ik zie niet in hoe een ontwikkeld mens deze mythe kan belijden. België mag dan wel pas in 1830 onafhankelijk zijn geworden, de staat was al 400 jaar in wording. Het was daarna alleen lang in een statenbond ondergebracht, zoals alle landen in West-Europa. De notie van een Vlaams volk is véél artificiëler dan het land België.”
Het hele verhaal waarin vijf mythen ontleed worden door wetenschappers en historici. In de Vlaamse krant De Morgen, klik hier voor het hele verhaal.
BelgiëBelgiqueBrusselBruxellesfranstaligHalleNederlandsatligtaalgrenstaalkwestieVilvoordeVlaamsVlaanderenWallonië
Reageren?