Nationale (uit de) kastdag


Ik ben even kwijt of het nu vandaag of morgen Nationale Coming Out Dag is, maar er is weer behoorlijk wat aandacht voor. En dat is al weer winst.

Ik verwijs snelheidshalve even naar de webstek van COC Nederland, die laat weten dat scholieren vandaag door heel het land homovriendelijke scholen eisen. Ook voor leerkrachten geen overbodige luxe lijkt me.

Scholieren eisen homovriendelijke school

In het kader van Nationale Coming-Out Dag eisen scholieren een homovriendelijker klimaat op 50 scholen. De lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender leerlingen bieden hun schooldirectie op vrijdag 9 oktober een boekje aan met persoonlijke ervaringen. Ook vragen ze de directie een manifest te tekenen waarin de school belooft homovijandigheid op school aan te pakken.

Vechtpartij
“Op onze school wordt er nauwelijks gesproken over homoseksualiteit. Als het al ter sprake komt, zijn het negatieve uitlatingen van leerlingen. Dit wordt niet altijd door leerkrachten veroordeeld,” schrijft Jeroen (17) in het boekje dat vrijdag aan de schooldirecties wordt aangeboden. De zestienjarige Tessa stelt: “De sfeer op mijn school rondom homoseksualiteit is heel negatief. Pesterijen komen veel voor, en soms loopt het uit op een vechtpartij. Ik wil gewoon dat iedereen zich veilig voelt en dat je gewoon voor je geaardheid kan uitkomen.”

Het boekje, getiteld Gay is okay!, kunt u HIER downloaden. (PDF)

Homofobe incidenten
De ervaringen van de leerlingen sluiten naadloos aan bij recent onderzoek van de Onderwijsinspectie. 50 Procent van leerlingen in het voortgezet onderwijs vindt dat je op school beter niet voor je seksuele voorkeur kunt uitkomen. Op tenminste een derde van de middelbare scholen vinden homofobe incidenten plaats, terwijl de meeste scholen het aantal incidenten niet bijhoudt.

Gay-Straight Alliance
De scholieren die vrijdag aan de actie deelnemen zijn op hun school een zogenaamde Gay-Straight Alliance (GSA) gestart, waarin hetero- homojongeren samenwerken aan een homovriendelijker klimaat. COC Nederland ondersteunt de oprichting van GSA’s. Projectleider Geert-Jan Edelenbosch: “we helpen jongeren zélf het onderwerp seksuele diversiteit op de agenda van de school te plaatsen. Jongeren richten een actiegroepen op, wij ondersteunen, begeleiden, brengen jongeren met elkaar in contact en bovenal: we proberen jongeren het zelfvertrouwen te geven om zelf in actie te komen.”

De scholierenactie maakt onderdeel uit van de COC-activiteiten in het kader van Nationale Coming-Out dag op 11 oktober. Deze dag werd in 2007 ingesteld door minister Plasterk van emancipatie, als moment voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders die hun seksuele voorkeur niet langer geheim willen houden.

Zelf een GSA opzetten
Als je zelf een GSA wilt opzetten, kan je een mailtje sturen naar GSA@COC.NL of kijken op www.gaystraightalliance.nl. Ook kun je op werkdagen bellen met COC Nederland in Amsterdam (tel. 020- 6234596).

De pers kan de aanbieding van het boekje Gay is okay! en het manifest voor een homovriendelijke school op vrijdag 9 oktober op diverse scholen bijwonen. Neemt u daarvoor contact op met COC Nederland.

Geef een reactie