Vandaag was te lezen in de krant dat rauw vlees in Nederland de MRSA-bacterie kan bevatten. Vooral ouderen en mensen met verminderde weerstand moeten toch op hun hoede zijn.
De bacterie is resistent voor anti-biotica en is dus lastig te bestrijden. Uit het Brabants Dagblad van vandaag:
De gevaarlijke ziekenhuisbacterie mrsa komt op vrij grote schaal voor op rauw vlees. Vooral vlees van kalkoen en kip zijn besmet, maar ook rund-, kalfs- en varkensvlees bevatten sporen van de multiresistente bacterie. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd onderzoek van de Voedsel- enWa-renautoriteit. De VWA stelt dat het gaat om besmetting met kleine hoeveelheden. De kans dat mensen ziek worden als zij besmet vlees eten, is volgens de organisatie daarom ‘erg gering’.
Wel vindt de VWA verder onderzoek naar verspreiding noodzakelijk. Mrsa nestelt zich vooral op de huid of in de neusholte, en is voor gezonde mensen ongevaarlijk, maar soms wel hinderlijk. Bij zieken of patiënten met open wonden kan de bacterie (staphylococcus aureus) echter ernstige infecties veroorzaken. Het gevaar schuilt in het feit dat de bacterie resistent is tegen vrijwel alle antibiotica, en wordt daarom gevreesd in ziekenhuizen.
De VWA nam dertienhonderd monsters van vlees dat in Nederlandse winkels wordt verkocht. 31 procent van het kalkoenvlees en 27 procent van het kippenvlees bleek geïnfecteerd. Bij rund- en varkensvlees gaat het om één op de tien producten. Bij lam en wild komt het sporadisch voor. Het type bacterie ( nt- mrsa) komt overeen met de variant die eerder is aangetroffen bij dieren en veehouders. Het is evenwel nog onduidelijk hoe de bacterie precies in het vlees terechtkomt. Besmette dieren leveren niet automatisch besmet vlees op, vermoedelijk gebeurt dat in slachterijen.
Volgens hoogleraar veterinaire volksgezondheid Van Knapen zegt de uitkomst vooral iets over de hygiëne in de vleesverwerkende industrie.
Vooral dat laatste mag wel eens onderzocht worden. Zelf heb ik de Voedsel- en Warenauthoriteit gevraagd of er ooit onderzocht is of biologisch vlees wat dat betreft afwijkt van vlees uit de bio-industrie. Rauw vlees van wild bevat namelijk veel minder vaak de MRSA-bacterie. Dat zou kunnen komen doordat wild niet altijd op industriële wijze wordt verwerkt, maar misschien heeft het wel te maken met de leefomstandigheden. En dan is het niet zo gek om het verschil tussen bio-industrie-, en biologisch vlees te onderzoeken. En dan rauw vlees, maar ook levend vee lijkt me.
Of het zo lukt weet ik niet, maar onder deze snelkoppeling is het rapport binnen te halen (Adobe-bestand).
bio-industrieBiologischboerenmilieuMRSAvarkensvlees
Reageren?