MRSA op vlees

Een tijdje geleden kwam uit onderzoek naar voren dat op rauw consumptievlees  de MRSA-bacterie op grote schaal voorkomt. Vooral op kip en kalkoen.

Ik heb toen (5 maart) de Voedsel- en Warenauthoriteit (VWA) de vraag gesteld of ook onderzoek is gedaan naar biologisch vlees. Vandaag kreeg ik antwoord, dat ik hieronder integraal publiceer.

Inderdaad heeft VWA ook wild onderzocht waarvan de besmetting met MRSA relatief gering was; en (wederom) inderdaad: het is zeker interessant om te weten of de prevalentie tussen biologisch en regulier gehouden dieren verschillen laat zien (mogelijk) in verband met het zeer terughoudende gebruik van antibiotica in de biologische houderij. Dit onderzoek heeft de VWA dus ook opgestart; het onderzoek concentreert zich op kip omdat de prevalentie in kip in 2007 substantieel was; als er verschillen kunnen worden gevonden laten die zich waarschijnlijk het makkelijkste ontdekken in vlees waarop VWA – kwalitatief- het meeste MRSA heeft gevonden. Het onderzoek neemt wel enige maanden in beslag dus we zullen nog even moeten wachten op de resultaten.

Dit zal ongetwijfeld een vervolg krijgen. Ik zal proberen het te blijven volgen.

Geef een reactie