Moet jij jezelf thuislaten… als je naar buiten gaat?

Gepubliceerd op 1 reactie 3 minuten leestijd 67 x bekeken


Geweldige slagzin van de campagne om discriminatie tegen te gaan. Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaf gisteren de aftrap. Goed nieuws ook uit Eindhoven waar de imam excuses eist. In Den Bosch werd een homojongen in elkaar geslagen.

Het is precies de kern waar het om draait. Minderheden vertonen aangepast gedrag om maar niet op te vallen en om getreiter te vermijden. Zo zetten homomannen (vaak onbewust) een lagere stem op en gaan anders lopen  om geen gezeik op straat te krijgen. Van zoiets wordt je ongemerkt een beetje gestoord zou je denken.

Gisteren weer een geval van discriminatoir geweld in Den Bosch, aldus het Brabants Dagblad:

Bosschenaar mishandeld op straat

DEN BOSCH – Op de Nieuwe Hof­stad in Den Bosch is maandagmid­dag een 17- jarige Bosschenaar aan­gehouden voor mishandeling van een 21-jarige plaatsgenoot. Het slachtoffer wilde op familiebezoek gaan en werd volgens de politie op straat door een groepje jongeren ‘aangesproken op zijn seksuele ge­aardheid’. Tijdens ruzie werd het slachtoffer geslagen en bedreigd.

Nota bene in de buurt tegenover ons huis. Hieronder de aankondiging van het ministerie van de campagne:

Aftrap antidiscriminatiecampagne

Minister Ter Horst heeft dinsdag 23 juni het startsein gegeven voor een landelijke campagne, gericht op het tegengaan van discriminatie. Onderdeel van de campagne is onder meer een website (www.discriminatie.nl) en een telefoonnummer (0900 – 2 354 354) waar iedereen terecht kan voor hulp en advies als het gaat om discriminatie of om (mogelijke) gevallen van discriminatie te melden.

De centrale vraag van de campagne luidt: ‘Moet jij jezelf thuislaten als je naar buiten gaat?’ Onder die vlag benadrukt de campagne de komende zes weken dat niemand zich anders voor hoeft te doen dan hij of zij is. Bovendien onderstreept de campagne dat het sinds dinsdag 23 juni wettelijk geregeld is dat iedereen in zijn of haar nabije omgeving terecht kan voor hulp en advies als het gaat om discriminatie of om (mogelijke) gevallen van discriminatie te melden. De campagne bestaat onder meer uit advertenties, abri’s, banners, radio- en televisiespotjes.

De campagne wordt gevoerd in het kader van de Wet gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen die op 23 juni is aangenomen. Nederland is daarmee het eerste land in Europa dat deze mogelijkheden wettelijk regelt. De wet garandeert een landelijk netwerk van deze voorzieningen.

Tegelijk met de campagne is voor het eerst landelijk cijfermateriaal beschikbaar van het LECD, het landelijk expertisecentrum van de politie dat zich richt op diversiteit en de bestrijding van discriminatie.

Uit dit Criminaliteitsbeeld Discriminatie blijkt onder meer het volgende:

 • Er komt zes keer per dag bij de politie een melding of aangifte binnen van discriminatie. In 2008 betekende dit dat 2240 incidenten zijn binnengekomen bij de politie.
 • In 261 gevallen ging het om discriminatie van politieambtenaren.
 • Tien procent van de incidenten speelt zich af in de directe woonomgeving van het slachtoffer.
 • Het aantal incidenten gericht tegen homoseksuelen over 2008 vertoont een licht stijgende lijn.

Zie ook: Criminaliteitsbeeld discriminatie politie (pdf).

Niet geheel toevallig (denk ik dan) kreeg ik gisteren het jaarverslag van Basta! binnen, het meldpunt discriminatie voor Noordoost Brabant. Wat blijkt? De meldingsbereidheid daalt fors als het gaat om discriniatie om afkomst, stijgt lichtjes bij homodiscriminatie. Klik hier voor meer info over dat jaarverslag.

Ik merk het ook bij mezelf. Ook schelden zou gemeld moeten worden, het is allemaal een vorm van discriminatie. Toen ik een aantal weken geleden tot drie keer toe in een half uur tijd in verschillende situaties mensen voor homo hoorde uitmaken heb ik het ook niet gemeld. Toch maar melden dus.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie
 • Renée Pronk
  8 juli 2009

  Eindelijk weer eens een goede kreet!

  Zijn er ook posters verkrijgbaar zodat ik die op mijn raam kan plakken?

  Lichtgroet

  Renée