Meander & Bijoux & Facebook-gedoe

Ik had gedonder met Facebook. Het account van onze alter-ego’s Meander & Bijoux was plotseling ontoegankelijk. Na wat nutteloos heen-en-weer-gemail met Facebook was het account plotseling uit de lucht. Mooie gelegenheid om een eigen pagina aan te maken. En Ton de Coster – alias Zarah Meander – schreef een mooie biografie. En die wil ik u niet onthouden, temeer daar hij nogal verstopt zit op de Facebook-pagina.

MEANDER & BIJOUX

Wie? Wat? Waar? Wanneer?

Het travestie-duo Meander & Bijoux is afkomstig uit ‘s-Hertogenbosch en heeft een tweede thuis gevonden in Rotterdam. Ze hadden eerst ieder een eigen ‘carrière’, maar treden vanaf 2000 samen op; sinds 2014 als ambassadrices van de stichting Untenu, het nood- en studiefonds voor LHBTI’s met hiv in Cambodja.

Sheilla Bijoux

Sheilla Bijoux (alias Ron van Zeeland, ‘s-Hertogenbosch, 1965) treedt al op sinds 1990, aanvankelijk met Anita Bijoux in het Bossche playback-duo The Bijoux Sisters. Ze hielden in het intieme COC-café, Eerste Korenstraatje 5, maandelijks een travestie-avond, Club Bijoux genaamd.

In het Buurthuis Centrum in Oss hielden ze jaren eerder al drukbezochte playbackshows. Op 10 februari 1996 werkten de Bijoux Sisters mee aan de marathon-tv-uitzending van de BLOS, om de lokale omroep te redden. Ton was onder de indruk en schreef (als Edo S. Rotcent) naar Ron; die belde vlot terug, maar daar bleef het bij.

Drag Queen Sheilla Bijoux

Op 20 oktober traden maar liefst 4 Bijoux Sisters op in eetcafé De Witte Zwaan in Berlicum, op de Annie M.G. Schmidt-middag. Daar maakten Ron en Ton, met een wederzijdse handkus, kennis met elkaar. Ton zei: “Je moet niet blijven playbacken, maar zelf gaan zingen”. Ze hielden contact, en in 1997 verhuisde Ron naar Rotterdam.

Zarah Meander

Zarah Meander (alias Ton de Coster, ‘s-Hertogenbosch, 1946), begon pas in 2000 op te treden. Maar hij was zijn halve leven lang koorzanger en van 1987 tot 1997 was Ton lid van de liedertafel De Snaor, tien mannen met snor en/of snaarinstrument, die tweemaal per maand muzikaal plezier maakten in achtereenvolgens eetcafé De Blompot, later De Likkepot genaamd, grand café Villa Fleurie, alle in Rosmalen en tenslotte eetcafé De Witte Zwaan in Berlicum.

Hij schreef en zong vanaf eind 1989 een ‘Actueeltje’ over het nieuws, in totaal 78. Hij was een van de organisatoren van de Annie M.G. Schmidt-middag (“Dag Giraf, dag Annie!”) op 20 oktober 1996 en ontmoette daar de Bijoux Sisters.

Ton nam in april 1997 het initiatief tot de zang- en cabaretgroep De Roze Engel. Op Koninginnedag 30 april 1999 trad de groep voor het eerst op, met vaderlandse liederen. De groep nam met succes deel aan het Open Podium van de COC-jongerengroep Stamp op 19 november 1999.

De Op & Neer-Show

Op 7 januari 2000 werd overeengekomen tussen het COC ‘s-Hertogenbosch, cabaretgroep De Roze Engel en The Bijoux Sisters te starten met een maandelijkse show (zang, cabaret en travestie) onder de naam De Op & Neer-Show in het COC-café The Cockpitt, Vughterstraat 277, ‘s-Hertogenbosch. Er zouden in totaal 25 shows gegeven worden, van 6 mei 2000 tot 4 oktober 2002.

Meander & Bijoux

Op 2 maart 2001 maakte het radioprogramma Het Roze Rijk opnames van de show, die op 31 maart werden uitgezonden. Vanuit Groningen kwam al gauw de vraag of een optreden voor het COC aldaar betaalbaar was. Daarmee startte een landelijke tournee van het duo Meander & Bijoux, om te beginnen met een zeer geslaagde try-out voor het Hiv-café in het Ron Wichmanhuis in Rotterdam.

Na Groningen volgden nog Hoogland bij Amersfoort, IJmuiden, Hellendoorn, Eindhoven, Rosmalen en diverse keren ‘s-Hertogenbosch en Rotterdam. Daaronder waren enkele privé-feesten als een verjaardag, een jubileum en een huwelijk.

Vanuit zijn betrokkenheid met LHBTI’s met hiv in Cambodja zette Ron een noodfonds op, dat in 2015 een stichting met ANBI-status werd. Al gauw gingen Zarah Meander en Sheilla Bijoux, als ambassadrices van Untenu, de gages voor hun optredens doneren aan het nood- en studiefonds. Ze gingen er ook speciaal liedjes voor schrijven.

Ambassadrices Untenu

Thans verzorgen ze uitsluitend nog benefietshows ten bate van Untenu, zoals op Wereld Aids Dag en Aids Candlelight Memorial Day, afwisselend in Rotterdam en ‘s-Hertogenbosch.

Maar Zarah en Sheilla komen graag onder de mensen (als het maar geld oplevert voor Untenu). Dus valt er iets te vieren, dan komen zij volgaarne opdraven met passend én ongepast gezang. De stemming zal stijgen en het peil… tja, daar valt geen peil op te trekken!

Doe eens gek en bel: 06-18497161 of stuur Ron een berichtje via het contactformulier.

(tekst: Ton de Coster)

1 reactie
  • Zarah Analia Meander
    juni 3, 2017

    Lieve hemel! Wat een schokkend foto-archief!
    Van het stiltecafé Adem-Inn in Rotterdam, via de Aids-bingo, de verborgen aankondiging van de Op & Neer-Show vanuit de trapkast van The Cockpitt, een hartstochtelijk lied op Wereld-Dierendag tot een angstig moment voor het keffertje van een superslet… “Likken, kreng!”
    Je maakt het mee waar je bijstaat (of ligt)!

Schrijf hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *