Levendig debat regiojournalistiek


Buiten was het heet, in de theaterzaal van de Verkadefabriek donker en koel. Aan tafel politici en journalisten. De discussie werd vakkundig geleid door Jan Tromp van de Volkskrant.

In de zaal veel bekenden. Zo waren naast veel journalisten van het Brabants Dagblad (ik zat naast oude bekende Wim Arts) ook Maino Remmers en Theo Verbruggen (NOS Journaal en Omroep Brabant) en Tom van den Oetelaar (Omroep Brabant). Ook John Arkes, PvdA-statenlid, was er, naast een aantal Vughtse CDA-ers. Verder heb ik kennis gemaakt met Annie van Genugten, SP-raadslid in Uden. Ook was de redacteur van Janus Kiep aanwezig. Nog even bijgepraat met Mark Buijs, wethouder in de gemeente Heusden over lopende projecten (Groene Rivier en A59). Daarnaast veel lezers, ofwel leden van de krant.

Maar het debat, daar draaide het om. Eerst waren er inleidingen van de hoofdredacteur (Annemieke Besseling), haar voorganger (Tony van der Meulen) en van cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers. De laatste kwam met het voorstel om een Brabant Trust op te richten. Een soort bedrijf om belangrijk Brabants erfgoed te beschermen, in handen van Brabanders. Met iets soortgelijks is hij momenteel in Limburg aan de slag (gesteund door Steve Steevert uit Belgisch Limburg). Ik vergelijk het maar met TESO, de Texelse veerboot die eigendom van de Texelaars is.

Meest opvallend en meest geciteerd is de opmerking van Brabants gedeputeerde Paul Rüpp dat Omroep Brabant (OB) wel met wat minder subsidie toe kan, zie hiervoor het bericht dat terstond op omroepbrabant.nl verscheen. Hij zei dat op een vraag waarom er wel 12 miljoen euro naar onze provinciale publieke omroep gaat en niets naar de krant. Tja, interessante discussie. Wat mag je voor die centen terug verwachten (verwacht Rüpp er überhaupt iets voor terug?). Ik mag hopen kwaliteit.

Maar het SBS-gehalte van OB is de laatste tijd wel gestegen is mijn indruk. Als Frans Bauer een wind laat (oeps!), komt het op het OB-journaal. In een gesprek met OB-man Tom van den Oetelaar en Theo Verbruggen bleken die programma’s waar ik een straatje voor om ga juist het populairst (Brabant Party –  de naam alleen al – en dat kookprogramma met die man die zichzelf zo leuk vindt). Gelukkig zenden ze nog Olifantendoders uit, dat maakt heel veel goed. En Witte Geit natuurlijk.

Terug naar de krant, want daar ging het om. Die moet natuurlijk geen subsidie krijgen, dat zou te zot zijn. Maar zo’n fonds waar Brabanders eigenaars van zijn, een fonds dat  investeert in zo’n krant, geen gek idee. Dat mag de provincie best faciliteren, mogelijk maken zeg maar.

En waarom niet meteen een fusie met het Eindhovense zusje van de krant en natuurlijk ook met BN/de Stem. Kunnen de lezers in Zuid-Oost en in West-Brabant ook eens genieten van de kwaliteitsartikelen van Ron Lodewijks. En lezen ze misschien ook eens iets over de provinciale politiek.

Voor een regionaal dagblad zal het altijd lastig zijn om een gulden middenweg te bewandelen tussen het gouden bruidspaar om de hoek en onderzoeksjournalistiek. Een NRC zal het nooit worden, maar kwaliteit moet wel voorop staan. En zo slecht doet het BD het nog niet, financieel gezien. Wel heel verontrustend was het om te horen hoe die durfinvesteerders (aasgieren klinkt toepasselijker – al ligt de krant nog niet op sterven) bedrijven als ‘onze krant’ opkopen om ze vervolgens leeggezogen en zieltogend weer achter te laten. De krant heeft al lang geen uitgever meer, maar een boekhouder, aldus Tony van der Meulen.

De krant heeft zelf een goed verslag van het debat, klik hier om het te lezen.

This Post Has One Comment

  1. Hoi Ron

    is dat een van de Wegener kranten? Ik ken de jongen bij de Gelderlander die “het oproer” geleid heeft (dreigen met staking, organiseren van Duitse collega’s: jullie strijd onze strijd internationale solidariteit, nog wat ouder dan de jaren “80”). Goede vriend van me (ook roze trouwens) en in de “beruchte” jaren oa antikernenergiebeweging maar ook strijd tegen de dictatuur in Uruguay of all places. Hij was er op werkbezoek geweest en twee `weken later viel de dictatuur. Dat heeft hem veel rondjes opgeleverd..!
    Hou in gedachten want dat uitzuigen van bedrijven gaat gewoon door.

    groet

    helm

Geef een reactie