Lees het Brabants Dagblad

Vandaag twee artikelen over het debat van gisteren in Provinciale Staten en een hoofdredactioneel commentaar. Vooral het artikel met foto’s van de VVD-fractie met stemgedrag bij het 1e en bij het 2e debat is aanbevelenswaardig.

Bij elk VVD-Statenlid wordt het stemgedrag vermeld, met foto. Fijn voor VVD-stemmers om te weten wat hun volksvertegenwoordigers waard zijn, klik hier voor het artikel. Voor de foto’s moet je echt de krant kopen. Het andere artikel is hier te vinden.

Het commentaar van de krant:

Duitse blufpoker

Gedeputeerde Staten van Brabant komen met de schrik vrij: de Essent-aandelen mogen toch verkocht worden aan het Duitse RWE. Dat betekent dat er veel geld in de Brabantse schatkist komt, maar de uitkomst van het Essent-circus is bepaald onbevredigend te noemen. Er valt best wat te zeggen voor de VVD-redenering dat het maar beter is om te ‘cashen’ nu RWE gisteren liet weten dat het ook met 51% van de aandelen genoegen neemt.

Wat heb je aan een minderheidsbelang in een bedrijf waar je niks meer over te zeggen hebt? Maar dat de Duitsers die positie zouden kiezen, was drie weken geleden ook al wel te voorzien. De VVD-fractie is in elk geval het verwijt te maken dat ze naïef is geweest. Ook de rol van de landelijke politiek is weinig verheffend geweest. Een meerderheid van de Tweede Kamer die op het laatste nippertje pleit voor uitstel van de beslissing, een minister die zich daar achter schaart: het is illustratief voor de onnavolgbare zigzagkoers die Den Haag (met de regering voorop) vaart als het gaat om het energiebeleid.

Na het knappe staaltje Duitse blufpoker is het nu te hopen dat RWE de mooie woorden over duurzaamheid en schone energie omzet in daden. Hoe dan ook: de slepende discussie laat tot ver buiten het Provinciehuis een wrange nasmaak achter.

Ook de Volkkrant schrijft er vandaag weer over, klik hier.

Geef een reactie