De Dommel, waar het vroeger Inloopschip afgemeerd lag.
Naar aanleiding van een blog over dak- en thuislozen (zie hier) ben ik benaderd door de redactie van De Zelfkrant, het blad van de Bossche straat. Gisteren is het interview afgenomen en zijn de foto’s gemaakt. In mei wordt het geplaatst. (foto boven: de Dommel ter hoogte van de Havensingel, waar het toenmalige Inloopschip lag afgemeerd)

Dak- en thuislozen – opvang in Den Bosch

Het werd een interessant gesprek. Het eerste half uur leek meer op een omgekeerd interview. Ik wilde zelf van alles weten over de huidige situatie in Den Bosch. Wat bleek? De meeste dak- en thuizlozen zijn inmiddels wel opgenomen in het zorgcircuit. Er zijn nog maar weinig mensen in het straatbeeld te herkennen als zodanig. Althans je ziet mensen niet meer op straat slapen. Dat was wel eens anders.

Het fenomeen straatkrant kende ik in eerste instantie van Rotterdam. Het mooie van de Bossche evenknie is, dat veel mensen zich belangenloos inzetten. Beroepsfotografen maken bijvoorbeeld foto’s voor de Zelfkrant. Er is niet alleen het blad zelf, maar ook de distributie zorgt voor dagbesteding, werk dus, voor een aantal mensen.

Al met al een leuk en interessant gesprek, waar ik eens over iets anders dan milieu of homo-emancipatie kwijt kon. Zo moest ik antwoorden op vragen wat de politiek kon doen aan dakloosheid. Dat is meer dan je denkt, maar dat mag iedereen zelf lezen. Koop die krant dus, enniet alleen in mei. Van de € 1,50 heeft de verkoper de helft zelf moeten investeren, de andere helft is winst, inkomen dus. Zo’n interview zet je ook weer eens aan het denken. Over hoe goed je het eigenlijk hebt. Niet verkeerd om eens stil te staan bij anderen die het minder getroffen hebben.

 

Geef een reactie