Historisch homoprotest in Oss
2010

Historisch homoprotest in Oss na denigrerende opmerkingen van pastoor Cor Mennen (met video’s van toespraken en optredens).

Historisch homoprotest

Eigenlijk mag je het wel historisch noemen, de eerste homoprotestoptocht door Oss met de kleine manifestatie aan het einde. Alle complimenten voor Cor Strik, de man achter Dolle Dinsdag en deze actie. Nog nooit manifesteerden holebi’s en t’s zich op deze manier in Oss, buiten het jaarlijkse feestje aan de Eikenboogaard.

2010: Dolle Dinsdag Oss

Strik is erin geslaagd om veel aandacht te krijgen van de media, een reactie van de reactionaire pastoor Cor Mennen. Die voelde zich blijkbaar zo in het nauw gedrukt dat hij een bos bloemen in de pauselijke kleuren liet bezorgen bij Strik. Na een gesprek, dat door beiden als respectvol werd betiteld.

Alle aandacht zorgde er ook voor dat veel bezorgde hetero’s meeliepen en bloemen legde bij de Grote Kerk. Zie ook de veelzeggende reportages hieronder van Omroep Brabant, Brabant10 en DTV Oss.

In zijn toespraak benadrukte Strik dat homo’s en lesbo’s meer zijn dan de karikaturen die op Roze Maandag en Gay Pride te zien zijn.

“We moeten ons ook gewoon mannen en vrouwen tonen.”

Dat klonk een beetje vreemd uit de mond van de man die stoere roze bouwvakkers bevallig op de regenboogvlag liet zitten en liggen en showtravestieten bloemen liet uitdelen. Wat mij betreft juist een teken dat je echt mag zijn wie je bent.

Karikaturen

Karikaturen vergroten vaak de mens die je niet kunt zijn in het dagelijks leven. Dat je er een paar keer per jaar wat schepjes bovenop doet, doet me niet zoveel. Zou een saaie botenparade worden en de aapjeskijkers op Roze Maandag zouden thuisblijven zonder de extravaganza. Voor de rest, alleen maar chapeau voor de organisatie.

Dolle Dinsdag 2010

Pastoor Mennen was op vakantie. Maar beter ook, kon hij zich vanaf zijn vakantieadres opwinden over alle media-aandacht die de manifestatie teweegbracht. Even zijn weblog in de gaten houden of hij nog stoom gaat afblazen. ’t Is te hopen dat hij dat niet meer in de preek doet, want eerder verlieten al wat schapen de kudde tijdens de kerkdienst toen de diaken al te hard van stapel liep.

Neef, Groenendijk & Struik

Tony Neef, Richard Groenendijk & Richard Struik zingen een lied van Coot van Doesburgh tijdens de eerste homoprotestmars in Oss.

Toespraak Cor Strik

Hieronder Cor Strik, organisator van de protestmanifestatie. Hij spreekt bij de Grote Kerk van Oss de mensen toe. De geluidskwaliteit (wind) en beeld (rechthouden met één kruk) laat wat te wensen over helaas:

Henk Krol legt bloemen

Henk Krol gaf het startsein voor het leggen van de roze bloemen bij de engelenbeelden van de Grote Kerk:

Ave Maria

Richard Struik (musicalster uit Oss) zong het Ave Maria:

Homoprotest in de media

Goed kijken op de voorpaginafoto, ik sta er prominent op, maar wel met weggedraaid gelaat. Er waren zoveel foto- en filmcamera’s dat er geen poseren aan was…  😉  Op afbeelding klikken voor vergroting. (ik heb een paars geruite blouse met korte mouwen aan).

homoprotest - Pastoor Mennen - LHBT - Oss -

This Post Has One Comment

  1. Richard Spijkers zingt het Ave Maria, plus zingt samen met Tony Neef en Richard Groenendijk.

Geef een reactie