LHBTQIA+rechten in EU

LHBTQIA+rechten in EU

Nederland is in de EU nog altijd het tolerantst jegens seksuele minderheden en in het Oosten van de EU worden homo’s en transgenders nog wel eens in elkaar geslagen. Dat geeft te denken. Maar het kan altijd erger: in Irak wachten 128 homo’s op de strop.

De Volkskrant bericht:

Homo’s in oosten van EU nog vaak gediscrimineerd

Homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transseksuelen hebben in de EU dezelfde rechten als alle andere EU-burgers, maar toch worden ze in de praktijk vaak gepest, gediscrimineerd en soms zelfs mishandeld.

Dat is de conclusie van een uitgebreid onderzoek van het Europees Bureau voor de Grondrechten in Wenen. Nederland is volgens het rapport het tolerantst tegenover seksuele minderheden. Ook Zweden staat hoog op de lijst, maar in sommige andere EU-landen is het bar gesteld met de behandeling van seksuele minderheden.

Vooral in Bulgarije, Estland, Letland, Polen en Roemenië hebben mensen die daartoe behoren het moeilijk. Homo’s worden daar vaak op allerlei manieren lastig gevallen en gediscrimineerd, terwijl pogingen om homomanifestaties te organiseren vaak op tegenwerking van de autoriteiten stuiten.

Volgens het EU-agentschap in Wenen nemen ook in andere landen de autoriteiten pesterijen en andere vormen van discriminatie tegen seksuele minderheden onvoldoende serieus. De opstellers van het rapport veronderstellen dat de werkelijke situatie nog veel ongunstiger is dan uit de cijfers blijkt, aangezien veel slachtoffers bang zijn om aangifte te doen.

Een van de conclusies is dat erkenning van het homohuwelijk een gunstig effect heeft op de acceptatie van anders geaarde burgers door de bevolking.

Naïeve gedachte misschien, maar ook hier worden hlbt’s nog in elkaar geslagen. Het verschil is alleen dat de overheid hier aan onze kant staat. Los van wat ‘pesterijtjes’ als het gaat over vergoeding van zorg aan transgenders en weigerambtenaren, beleidt de overheid hier anti-discriminatie niet enkel met de mond.

Hoe erg moet het dan zijn in Polen, Bulgarije of Roemenië? Maar dat er altijd nog een overtreffende trap is, bewijst Irak (althans voor nu). Als we de Britse homorechtenactivist Peter Tatchell mogen geloven wachten nu al 128 Irakese homomannen op de voltrekking van hun doodvonnis. Hun misdaad: seks met een man:

128 Iraakse homo’s wachten op executie

Volgens homorechten-activisten gaat de regering van Irak de komende weken 128 homo’s omwille van hun geaardheid executeren. De terechtstellingen zijn het gevolg van ‘on-Islamitisch’ gedrag van de slachtoffers.

IRAQI-LGBT, een in Engeland werkende groep Iraakse homo’s, zegt dat de autoriteiten van hun thuisland deze week met de executies beginnen, waarbij steeds twintig homo’s tegelijk om het leven zullen worden gebracht.

Ali Hili, woordvoerder van IRAQI-LGBT: “We hebben informatie en rapporten over leden van onze organisatie die gearresteerd zijn en wachten op hun executie. Onze groep kan in Irak niet meer legaal actief zijn.”

De groep zegt dat vorig jaar al 285 mensen zijn geëexecuteerd en dat dit aantal blijft stijgen sinds de val van het regime van Saddam Hussein. (Klik op de foto om te vergroten).

De bekende Britse homo-activist Peter Tatchell zegt: “Homo’s in Irak worden in hun eigen omgeving of hun werk vermoord. Zelfs verdachte tieners worden om het leven gebracht. Hun moordenaars claimen dat ze dit doen uit naam van de ‘democratische’ Iraakse regering om daarmee uiting geven aan wat zij beschouwen als immoreel, on-Islamitisch gedrag.”

Lees meer op de webstek van gk.nl. Die ‘bevrijding’ geldt in elk geval niet voor alle Irakezen.

This Post Has 2 Comments

  1. Hoi Ron

    is bekend wat Amnesty (London) van dit bericht vindt ?

    groet

    Helm

Geef een reactie