Hiv-vaccinatieproject (slot)

Gepubliceerd op 0 reacties 2 minuten leestijd 175 x bekeken

Ik zou er een serie over kunnen schrijven, mijn belevenissen in het ziekenhuis. Vandaag was mijn bezoek er eentje met een goeie afloop na het drama rond het Hiv-vaccinatieproject.

Bubbels voor het proefkonijn

In de wachtkamer werd ik door mijn oude internist naar haar kamer gewenkt: er stond nog wat voor me. Een beetje ongemakkelijk, want ik had ook nog wel het één en ander voor haar. Ik kreeg een fles Italiaanse bubbels voor mijn deelname aan het onderzoek. Ik heb de deur dichtgedaan en heb haar uitgelegd wat er allemaal gebeurd was sinds ik was gestopt met de vaccinatiestudie. Ik had een gesprek steeds afgewimpeld, maar achteraf is het goed dat het vandaag toevallig zo liep.

Het zat nog allemaal hoog merkte ik, maar het is goed dat het gezegd is. Ik ben het meeste kwijt. De hiv-verpleegkundigen waren eigenlijk blij met mijn klachten (hoezo anoniem klagen?), want hun problemen waren nog altijd niet opgelost. In de afgelopen jaren hebben zij het aantal hiv-patiënten zien verdubbelen en nog altijd werken ze met hetzelfde aantal formatieplaatsen.

En dan de uitslag, het virus is weer helemaal terug in het hok: <50, dus niet detecteerbaar. De weerstand, waarop tot mijn verontwaardiging eerder niet was geprikt, is nu wel extra meegenomen. Een weekje of anderhalf wachten op die uitslag. Al met al kwam ik opgelucht uit het ziekenhuis, ik kan er voorlopig weer zonder zwaar gemoed naar toe. En dat is winst, want zo kom ik toch nog geregeld een dagje in Rotterdam.

28 april: alle uitslagen weer ‘normaal’

Ik kreeg afgelopen week de laatste uitslag, van de CD4-cellen waarmee de weerstand gemeten wordt.

De kop verraadt het al een beetje. nadat ik eerder hoorde dat het virus weer als vanouds niet-detecteerbaar meer was, kreeg ik donderdag te horen dat de weerstand op 570 CD4-cellen zat. Een beetje het niveau van voor het vaccinatieproject. Ik had ook niet anders verwacht omdat allerlei kleine ongemakken waren verdwenen of in elk geval weer onder controle. En ondanks vermoeidheid (ligt ook aan de volle agenda) voelde ik me al stukken beter dan in december en januari.

Even ter informatie: een gezond mens heeft tussen de 700 en de 12 CD4-cellen. ‘s Ochtends wat minder dan ‘s avonds, en mensen met een griepje ook minder dan gezonde mensen. Toen ik moest stoppen met de medische proef (vaccinatieproject) was mijn weerstand gedaald tot onder de 350. Dat is de grens die gehanteerd wordt om met medicatie te beginnen. Die uitslag en de uitslag van het aantal virusdeeltjes zijn bepalend voor het starten met hiv-remmers.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties geplaatst.