Hamburg: spijt verkoop energiebedrijf

Gepubliceerd op 1 reactie 2 minuten leestijd 119 x bekeken

Deze tip kregen de Statenleden van collega Nico Schouten: een column van Marc Chavannes van NRC Handelsblad. Hij schreef wel vaker scherp over de uitverkoop van de Nederlandse energiebedrijven. Sommigen heeft hij wellicht aan het denken gezet. Wie weet kan dit eenzetje zijn richting twijfelende Statenleden om nog een ultieme poging te ondernemen het tij te keren in het Essent-dossier. 

Hamburg heeft spijt van verkoop aan Vattenfall

Bijsluiter: Beste Lezers, natuurlijk heb ik, net als u, ook andere interesses dan Essent en Nuon, maar wat bezig is te gebeuren is zo bizar dat ik niet wil dat u over een paar jaar zegt: had even gewaarschuwd. Dat moment is nu. Einde bijsluiter.

Een geïnteresseerde lezer met een open oog voor wat in Duitsland gebeurt meldt dat de stad Hamburg weer een eigen energiebedrijf gaat opzetten. De stad verkocht tussen 1999 en 2002 zijn energiebedrijf aan het Zweedse Vattenfall, de a.s. koper van Nuon.

Reden voor de ommekeer: praatjes vullen geen CO2-gaatjes. De stad wil eindelijk werk maken van duurzame energie en gaat dat zelf aanpakken. Bovendien is de stad niet bang voor de zakelijke risico’s, een van de argumenten waarom Nederlandse provincies en gemeentes van hun aandelen in Essent en Nuon afwillen.

Voorlopig verkoopt Hamburg Energie alleen aan particuliere klanten, later ook aan bedrijven. Op den duur wil men ook weer gaan produceren. Al in 2007 zei CDU Burgemeester Ole von Beust van Hamburg dat de verkoop van het stadsenergiebedrijf aan Vattenfall een fout was. Het staatsmonopolie is vervangen door een particulier semi-monopolie. De stroomprijzen zijn stevig verhoogd en de stad met haar wereldhaven heeft geen leveringszekerheid.

De lezer die deze gegevens vond, Jutien van der Steen, hoorde dat ook Essen, de moederstad van RWE, dergelijke plannen zou hebben. Zij verifieert dat bericht nog.

Wie, zoals minister Van der Hoeven vandaag op de opiniepagina van de De Volkskrant, nog steeds verwacht dat alles beter wordt na het ,,lonken naar (buitenlandse) partners”, ook de energieprijzen, moet nog even dit vraaggesprek met RWE-baas Grossman lezen. Hij heeft geen leveringsplicht en de prijzen gaan omhoog.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie
  • Cyb
    26 mei 2009

    Tja, en wat doen we eraan…

    Helaas niets