Hamburg heeft veel gezichten

20100808hamburg_bremerreihe

Het gevaar van logeren in de stationsbuurt van Hamburg is dat je een eenzijdig beeld krijgt van de stad. Er is ook veel armoe, dat zie je. Daartegenover staat rijkdom, dat zie je ook.

Ik logeer niet in de sjiekste buurt van de stad, maar wel op een steenworp afstand van het centraal station en dicht bij enkele uitgaansgelegenheden. De meeste plekken die je ‘moet’ bezoeken zijn slechts één metrohalte hier vandaan.

Bij mij om de hoek struikel je werkelijk over de prostituees en in iets mindere mate over de prostitué’s. Beiden schromen niet om me aan te spreken. ‘Hallo Süße’ en meer van dat origineels. Als de gesluierde vrouwen de Turkse bakker uitlopen passeren ze een jonge Turkse vrouw die andere waar in de aanbieding heeft. En het gaat allemaal redelijk gemütlich.

20100806_hamburg_nachtelijkuitzichthotel

Naast het islamitisch centrum is een cruisingbar voor homomannen. Als ik wat afval in de vuilnisbak gooi, kan ik het soms net zo goed meteen afgeven. De hand van een zwerver graait meteen naar iets eetbaars. En alles gaat redelijk vreedzaam door de straten van Hamburg, zij het  af en toe luidruchtig. Dubbel glas kan het geschreeuw van dronkenlappen niet buiten de hotelkamer houden.

In dit stadsdeel is het leven redelijk goedkoop. Toen ik  een paar dagen geleden op zoek ging naar een tweedehands kledingzaak uit de reisgids ging kwam ik in een heel andere wereld terecht. Eerder had ik bij een rondrit wel de dure villa’s aan het water gezien. Die mensen doen natuurlijk ook hun inkopen. Zo smoezelig als de stationsbuurt eruitziet, zo netjes – bijna glad – zag de omgeving van de Gänsemarkt eruit. Zelfs de tweedehands kleding bleek enkel dure topmerken te verkopen. Een tweedehands blouse kostte nog altijd €95,-. Ben maar snel weer vertrokken.

20100806_hamburg_gansemarkt

Einde van de middag ben ik ook eens in dat andere beruchte stadsdeel gaan kijken: Sankt Pauli, bekend  door de Reeperbahn. Ook daar één en al seks, en daarnaast herbergt Sankt Pauli ook het tweede homo-uitgaangebied. Ik kwam er overdag, genoeg om te zien dat de omgeving van de Reeperbahn vooral ’s nachts leeft. Er lijkt welhaast niemand te wonen. Desgevraagd kreeg ik te horen dat de homoscene in Sankt Pauli meer commercieel getint is, terwijl Sankt Georg meer een dorp is (al moet de horeca daar ook geld verdienen uiteraard).

20100806_hamburg_matjes_jes_jes_jes

Nog wat tips. Goedkoop overnachten in hotels, mits je je niet stoort aan allerlei randverschijnselen van de stad, doe je aan de Steindamm of de Bremer Reihe op een steenworpje afstand van de Hauptbahnhof. Dat en de omgeving van de Hansaplatz is wel de omgeving waar straatprostiuees rondhangen. Dit is niet bedoeld als tip, maar achteraf niet zeuren dat ik niet gewaarschuwd heb. De dames zijn overigens niet echt opdringerig.

In deze buurt kun je ook redelijk goedkoop eten. Ik heb lekker  gegeten bij een klein Induiaas eettentje in een kelder aan de Bremer Reihe. Voor € 8,- heb je een lekkere maaltijd, ook vegetarisch.

Niet ver hiervandaan is de Lange(n) Reihe. Dit is de ‘homodorpsstraat’ van Hamburg. Hier vind je cafés met terrassen. Gnosa is de oudste (met eigen bakkerij) en Kitty Voo is de populairste (ook bij vrouwen). en heeft een groot terras. Verder veel zaken die de regenboogvlag voeren, homovriendelijk dus.

20100808hamburg_bremerreihe

Ook de biosupermarkt met terras vind je hier en er is zelfs een biobakkerij in de straat. Ik heb me goedkoop laten knippen (€ 13,- + wat drinkgeld is gebruikelijk). Op zondag is er een vlooienmarkt op een pleintje aan de Lange Reihe.

Wat ik zelf een leuk café vond is café Spund aan de Mohlendorfstraße 3. Het is de oudste homobar van Hamburg en wordt nu uitgebaat door een Braziliaan. Latte Macciato voor € 1,50. Stel je bij al die koffies niet al te veel voor, het komt bijna altijd uit een veredelde automaat. In deze buurt vind je veel galeries (zie hiervoor eerdere blogs) en het ‘oude’ centrum is ook niet ver weg.

Voor actuele informatie over homozaken in Hamburg, klik hier.

Het is opvallend hoe multicultureel Hamburg is. In de homozaken werken ontzettend veel verschillende nationaliteiten. Zal wel te maken hebben met het feit dat Hamburg een havenstad is. Ik zie niet elke dag een Afghaans restaurant bijvoorbeeld. Wel in Hamburg (en verder heeft elke uithoek die je kan bedenken zijn eigen eettent).

This Post Has One Comment

Geef een reactie