Vanmiddag kreeg ik bezoek van Ruud Vermeulen en Pasquale van Rhijn van de Haagse Hogeschool. Ze kwamen mij interviewen over de SP-standpunten over hiv/aidsbeleid in het kader van ‘Political Party Mapping: tracking policy positions on Sexual Reproductive Health and Rights – HIV/AIDS’. Een hele mond vol.

De studenten hadden 6 EU-landen uitgezocht. Van elk land moesten de in de parlementen vertegenwoordigde partijen benaderd worden om achter standpunten en stemgedrag te komen. Omdat één van de studenten mij kende was ik een gemakkelijke prooi. Aangezien ik als ervaringsdeskundige wel wat van het onderwerp wist, heb ik het in overleg met de Haagse fractie gedaan.

Nu is het stemgedrag van de politieke partijen wat ingewikkeld na te gaan omdat er zelden expliciet over hiv en aids gestemd wordt. Maar wie zoekt vindt wel aanknopingspunten en gelukkig kon ik hen ook daarbij nog wat verder helpen. Wie op sp.nl zoekt op hiv of aids krijgt veel artikelen. Wat opvalt is dat met name Harry van Bommel zich vaak over het onderwerp heeft uitgelaten. Veel buitenlands beleid dus. Ook Ewout Irrgang liet van zich horen als voorzitter van het breed parlementair initiatief aidsbestrijding.

Ik wist natuurlijk wel dat het goed zat met onze stellingnames, maar concrete punten in het verkiezingsprogramma vind je niet. Wel kun je aardig uit de voeten met onze uitgangspunten menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Zo worden ook verschillen met andere partijen duidelijker. Bijvoorbeeld op het gebied van ziektekostenverzekeringen of illegalen met hiv (of andere ziekten) laat de SP een eigen geluid horen:

Illegalen (zoals uitgeprocedeerde asielzoekers) en onverzekerden (zoals zwervers) mogen niet worden uitgesloten van medisch/ psychiatrisch noodzakelijke hulp, ook wanneer ze niet kunnen voldoen aan de identificatieplicht. De zorgverlener bepaalt of de te verlenen zorg noodzakelijk is. De kosten hiervan moet de zorgverlener kunnen declareren bij de overheid.

De leukste vraag was wat ik zou veranderen aan de hiv/aidsbestrijding als dit binnen mijn macht zou liggen. Dan zou ik het wel weten:

  • voldoende geld voor onderzoek naar medicijnen/vaccins
  • weg met de patenten zodat de kosten voor hivremmers omlaag kunnen
  • weg met de paus, patriarchen en de mullahs die hivpreventie frustreren met hun middeleeuwse opvattingen over seksualiteit
  • geen inreisbeperkingen meer voor mensen met hiv
  • betere beschikbaarheid van gratis condooms

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Voor vandaag zit het er weer op. Morgenvroeg fractie-overleg en dan weekeinde…

Geef een reactie