Gevaarlijk werk

Gepubliceerd op 0 reacties 4 minuten leestijd 164 x bekeken

Srey Sar

Voor ik vertrek naar de binnenlanden zonder internet, wil ik jullie aandacht nog even vestigen op mijn laatste bijdrage op blog.ronvanzeeland.nl (zie onder ‘continue reading’) ‘Sekswerk, gevaarlijk werk’, dat ik hieronder integraal plaats.

SEKSWERK, GEVAARLIJK WERK

Na de oproep in de vorige BosschRoze is er € 200,- gestort op de rekening van het COC. Inmiddels is het bedrag overhandigd aan CPN+ (Cambodian People living with HIV/AIDS Network). Hieronder een verhaal over de mensen over wie het gaat. Ik sprak drie transgenders en twee homomannen die allen als sekswerker in Phnom Penh werken.

Gevaarlijk werk omdat je gezondheidsrisico’s loopt. En omdat prostitutie illegaal is loop je het risico door de politie te worden aangepakt, zoals Leaksmey en Srey Pov uit eigen ervaring vertelden, Srey Prov: “Omdat ik transgender ben heeft de politie nog minder respect voor mij. Nadat we waren opgepakt zaten we 2 dagen zonder water en eten in de cel. Protesteren hielp niet.” Leaksmy werd zelfs in elkaar geslagen door de politie en kon haar werk niet meer doen. Zij deed als eerste een beroep op het Noodfonds en kreeg $50,- om een maand huur te betalen.

Nut
Nut

In andere delen van het land, zoals Sem Reap (bekend door de tempels va Angkor) moeten sekswerkers zelfs beschermgeld betalen aan de politie. En dan nog is het geen garantie dat je niet wordt opgepakt en mishandeld.

In dat geval bezoekt Virak van CPN+ (Hiv Vereniging Cambodja) de gevangenen met eten en hiv-remmers en weet niet zelden enkelen ‘los’ te praten.

ouder worden
Bijna iedereen die ik sprak begon spontaan over het ouder worden. Met name dat men hierdoor minder klanten weet aan te trekken baart hen zorgen: Leaksmey: “Toen ik jong was, was ik blij met het sekswerk. Ik verdiende meer dan genoeg geld om van rond te komen. Nu ik ouder wordt en minder aantrekkelijk ben wordt het lastig om voldoende geld te verdienen.”

Dit bevestigt ook Sy Chay, een jongen die er goed uitziet, ware het niet dat hij aan aantrekkingskracht inboet omdat hij een zwaar gehavend gebit heeft. Hij doet sekswerk naast het werk als brommertaxichauffeur.

Srey Pov
Srey Pov

veiig vrijen
Veel klanten willen seks zonder condoom. Hoe gaan ze daar mee om? Allemaal proberen ze te onderhandelen over het condoomgebruik. Toegeven dat de druk soms zo groot is dat ze akkoord gaan met onveilige seks is lastig. De kans is groot dat het geregeld voorkomt, zeker omdat ook de klanten nogal eens gewelddadig zijn.

Leaksmy is het meest open van allemaal: “Als klanten echt niet veilig willen neem ik een condoom in mijn mond en doe die tijdens het pijpen ongemerkt om waarna hij denkt zonder gevreeën te hebben.” Een duidelijk geval van tussen de oren dus.

hiv/aids
Op de vraag of ze zelf hiv-positief zijn is Leaksmey weer de enige die open is over haar status. De anderen kennen zogezegd allemaal iemand die het heeft. Maar het is zonder uitzondering geen gemakkelijk bestaan. Ik vroeg het bij Virak voor de zekerheid nog even na, maar allemaal bleken ze hiv-positief te zijn.

Srey Sar
Srey Sar

Hiv-remmers worden in Cambodja gratis verstrekt door de overheid. Het zijn generieke middelen, zolang dit nog kan (de EU onderhandelt momenteel met Thailand en India en wil dit verbieden via een FTA-verdrag). Maar testen op viral load en CD4-gehalte is niet altijd gratis of wordt vaak niet eens aangeboden. En omdat de kennis bij mensen met hiv niet aanwezig is wordt hier ook nauwelijks acht op geslagen.

siliconen
Een actueel probleem, niet direct hiv-gerelateerd, is dat veel transgenders uit geldgebrek maar gedreven door de diep gevoelde wens als vrouw te leven (of te werken) siliconen in laten spuiten, direct in het lichaam. Er zijn al mensen aan overleden en enkelen zijn momenteel zo ziek dat ze specialistische medische zorg nodig hebben. Vaak betreft het mensen uit dezelfde doelgroep.

Ik heb in Cambodja wel afgeleerd te moraliseren. De armoede is vaak zo schrijnend en het gebrek aan kennis is ook groot. Een soms dodeljke combinatie zo blijkt maar weer.

(hieronder de interviews met de sekswerkers; verhaal gaat verder onder de video’s)


Noodfonds

Het Noodfonds heeft inmiddels twee mensen geholpen. Eén iemand uit Phnom Penh kreeg geld om de huur een maand te betalen omdat het werken na arrestatie en mishandeling door de politie tijdelijk niet meer kon en zij hierdoor ook haar woonruimte kwijt zou raken.

Een andere aanvraag kwam uit de provincie waar opvang en voedsel is geregeld voor een sekswerker (homo, hiv) die ziek was en dringend onderdak en eten nodig had.

Mensen uit de doelgroep kunnen in noodgevallen een beroep doen op het fonds voor acute medische zorg, voedselhulp of geld voor onderdak. In het uiterste geval wordt een uitvaart betaald als niemand hier voor zorg draagt.

Doneren kan nog steeds
Geld kan nog altijd gestort worden op bankrekening 26 89 455 t.n.v. COC Noordoost Brabant o.v.v. ‘Cambodja’, dan zorg ik er persoonlijk voor dat het geld op de goede plaats komt. Het COC is een door de Belastingdienst erkende ANBI. Giften aan het COC zijn daardoor aftrekbaar van je belasting.

Gezien het geringe perspectief op een ander beroep kwam ook de vraag of in het Westen afgedankte smartphones en laptops konden worden ingezameld. Hierbij ook een oproep: mocht je een nieuw model smartphone of laptop aanschaffen en je hebt het oude model niet meer nodig, laat het me weten via: cambodja@ronvanzeeland.nl.

Hieronder de foto’s uit de fotosessie met de mensen die ik gesproken heb:

Sy ChaySy ChaySy ChayNutNutNut
LeaksmeyLeaksmyLeaksmySrey PovSrey PovSrey Pov
Srey SarSrey SarSrey SarVirakVirakVirak
MSM & TGMSM & TG

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties geplaatst.