SP-collega Veerle Sleegers heeft in navolging van Willy Lourenssen in de Overijsselse Provinciale Staten, vragen gesteld over een proefveld genetisch gemanipuleerde maïs. Het Amerikaanse bedrijf Monsanto heeft in Nederland op verschillende locaties proefveldjes waar maïs wordt verbouwd die genetisch is veranderd, zodanig dat de maïs resistent is tegen gif. Greenpeace voert ook actie tegen de gen-maïs.
Op de webpagina van de SP-Brabant staat het volgende:
Onderzoek van het onafhankelijke Franse instituut Crii-Gen toonde aan dat er beslist gezondheidsrisico’s verbonden zijn aan NK603. NK603 zal dienen als voer voor varkens, en via deze varkens uiteindelijk voor menselijke consumptie. Een ander bezwaar is dat de bufferzone van 250 meter die volgens de door VROM afgegeven ontwerpbeschikking zou moeten worden aangehouden tussen het proefveld en andere gewassen volstrekt onvoldoende is: Pollen en groeiende maïs werden in Canada aangetroffen op meer dan 5 kilometer afstand van het oorspronkelijke proefveld. Daarmee vormt deze genmaïs een risico voor het voortbestaan van gewone en biologische landbouw. Verder is er onvoldoende bekend over de effecten van residuen van het onkruidbestrijdingsmiddel RoundUp die via maïs en varkensvoer door mensen worden geconsumeerd.
Tenslotte worden talloze arealen, verspreid over de hele wereld, inmiddels beplant met NK603. Maar noch in de aanvraag van Monsanto noch in de VROM-ontwerpbeschikking wordt aangegeven wat dan nog de toegevoegde waarde is van veldproeven in Brabant en andere Nederlandse provincies. Monsanto kan daarmee geen argumenten geven voor veldproeven en dus zijn die veldproeven overbodig, althans van te weinig waarde om enig risico mee te lopen.
De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) moet over deze vergunningsaanvraag beslissen in overeenstemming met de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het Ministerie van VROM heeft inmiddels een ontwerpbeschikking opgesteld waarin met de aanvraag wordt ingestemd. Bij wijze van inspraak kan iedereen tot en met 18 februari 2008 zijn of haar zienswijzen schriftelijk of mondeling naar voren brengen met betrekking tot de ontwerpbesluiten.
Hieronder de vragen van Veerle:
1. Bent u op de hoogte van deze vergunningsaanvraag van Monsanto voor proefvelden voor zogenaamde genmais in Gilze-Rijen en Gemert-Bakel?
2. Bent u het met de SP eens dat de aanleg van deze proefvelden voor genetisch gemodificeerde gewassen in Brabant wegens bovengenoemde bezwaren volstrekt onwenselijk is en dat de provincie daarom bezwaar moet aantekenen tegen het ontwerpbesluit van VROM om Monsanto de vergunning te verlenen?
3. Zo ja, heeft u al door middel van het indienen van een zienswijze bezwaar gemaakt tegen dit ontwerpbesluit of bent u voornemens een dergelijke zienswijze in te dienen?
4. Zo nee: Waarom niet?
Het Brabants Dagblad besteedt er vandaag ook uitvoerig aandacht aan, lees hier en hier. Meer weten over gentech, klik hier voor de webstek gentechvrij.nl of op de webstek van Greenpeeace. Eerder verscheen een opinie-artikel van Kartika Liotard (SP, Europees Parlement) in dagblad de Stentor:
Biologischgen-techgenetische manipulatieGilze-RijenGreen PeaceKartika LiotardmaïsMonsantoSPVeerle SleegersSciencefiction maïs bedreiging voor Raalte
De vergunning die het ministerie van VROM heeft verleend aan Monsanto om o.a. in Heino (gemeente Raalte) sciencefiction maïs te verbouwen is een frontale aanval op boeren, consumenten en dieren. De gemanipuleerde maïs komt als voer voor varkens in megastallen uiteindelijk op ons bord terecht. En intussen wordt het platteland gereduceerd tot een industriepark voor onnatuurlijke producten. Raalte wordt zo onderdeel van de handelsoorlog die Europa en de VS uitvechten over het toestaan van genetische gemanipuleerd voedsel.
In juli 2004 keurde Europa na zware Amerikaanse en Canadese druk de NK603-maïs van Monsanto goed voor gebruik als veevoeder. Monsanto is niet een vriendelijk Belgisch bedrijf zoals eerder in de regionale pers gesteld, maar een agressieve Amerikaanse multinational en actief over de hele wereld. De NK603-maïs is door Monsanto niet ontwikkeld omdat het betere maïs zou zijn, maar enkel omdat deze resistent is tegen haar eigen onkruidbestrijdingsmiddel RoundUp. Geld is de enige drijfveer. De gevolgen voor voedselveiligheid, dierenwelzijn en biodiversiteit zijn voor Monsanto niet interessant, maar des te meer voor Raalte.
Het Franse onderzoeksinstituut Crii-Gen stelde vorig jaar vast dat NK603-maïs lever- en nierafwijkingen veroorzaakte bij proefdieren (1). Zij deed dat op basis van door Monsanto zelf aangeleverd onderzoeksmateriaal. Toch is dit voor de Europese Unie en het ministerie van VROM blijkbaar geen reden om voorzichtiger te worden. Met gezondheid en voedselveiligheid moeten we geen grote onbekende risico’s gaan lopen. Wij zitten niet te wachten op een nieuwe Softenonvariant.
Raalte loopt nu al grote milieurisico’s. Het proefveld ligt op 250 meter afstand van gewone maïsvelden, volgens Monsanto genoeg om besmetting te voorkomen. Maar dat is een leugen. In de Amerikaanse staat British Columbia groeide NK603 ‘spontaan’ tot in vijf kilometer omtrek van een Monsanto-veldje (2). Ook het platteland van Raalte is geen laboratorium waar je alles onder controle kunt houden. De biodiversiteit wordt door genproducten verder afgebroken omdat deze meer kans hebben te overleven in een omgeving waar steeds meer chemicaliën gebruikt worden. Een genetische ingreep met nog lang niet bekende gevolgen zet het hele lokale ecosysteem op z’n kop.
Door Monsanto gemanipuleerde maïs die alleen resistent is tegen Monsanto’s eigen onkruidbestrijder maakt deel uit van de ontwikkeling om landbouw en veeteelt in de hele wereld verder te industrialiseren. De megavarkensstallen die ook in Salland onderwerp van discussie zijn passen hier naadloos bij aan. Het is deze multinationals niet te doen om meer of beter voedsel te verbouwen voor de wereldbevolking, maar om deze sector juist te monopoliseren. NK603-mais is gepatenteerd, geen boer mag die zonder betaling aan Monsanto zaaien, ook niet in de derde wereld. De voorbeelden van lokale boeren die massaal ten onder gaan aan deze afhankelijkheid zijn legio. Nederlandse boeren hangen nu al aan het zijden draadje van de bank en krijgen daar via genmaïs nog een geldeiser bij.
In het Europees Parlement vecht ik tegen de toename van genetisch gemanipuleerde producten. Maar de echte strijd wordt lokaal gevoerd. De gemeente Raalte zou zich met hand en tand moeten verzetten tegen de huidige afbraak van het platteland. Megastallen, sciencefiction maïs, ze horen hier niet thuis!
Kartika Liotard,
lid van het Europees Parlement voor de SP
Miep Bos
16 februari 2008Goedenavond Ron,
Aanvullend wil ik nog doorgeven dat tot en met 18 februari a.s. (maandag) nog onze petitie ondertekend kan worden via http://www.gentechvrij.nl .
Klik daartoe info@gentechvrij.nl aan en vermeld je naam, adres, e-mailadres en het woord “Petitie”.
Vriendelijke groet,
Miep Bos, Lelystad
PS Er is gelijk een aanvraag voor een andere soort mais van Pioneer, ook bestand gemaakt tegen glyfosaat en ook op 5 locaties in het hele land. Daar is de petitie ook tegen gericht.
gerard.b.w vos
27 maart 2008Een open brief aan de minister is door mij opgesteld en verzonden aan haar en diverse andere partijen.
Onder andere een verwijzing naar de bijen die WEL op mais fourageren, ook al zegt Cogem van niet!.
Maar ook vermoedens die een link zouden kunnen zijn tot de massale CCD in de wereld. Het verdwijnen van bijenvolken met (nogmaals) een vermoeden naar verzwakking van de bijenvolken door montone kulturen, steeds meer gebruik van Pesticiden en Herbiciden.
Totale aantasting van het imuunsysteem van de bijenvolken.
Hilde Klaster
9 december 2008dd 9 december 2008
Hoi Ron, al een tijdje niets van je vernomen. Alles goed daar.
We hebben onlangs weer een bericht over drie vermoedelijke genvelden op de website gezet. Tijd voor vragen in het belang van onze biologische boeren en veehouders.
Zie heino-online.
Groet Hilde Klaster