Executies Iran

Gepubliceerd op 0 reacties 2 minuten leestijd 124 x bekeken

Op twitter (Gerard van Mourik attendeerde Harry van Bommel op dit bericht) las ik dat Iran op het punt stond weer 4 homo’s te executeren. Eén verschil met de vorige executies: in tegenstelling tot vorige keren zijn de mannen niet veroordeeld voor ‘verkrachting’ maar voor sodomie. Het is benoemd.

Voor Harry van Bommel ben ik op internet op zoek gegaan naar andere bronnen voor dit nieuws. En via Google Vertalen kwam ik achter de bron op de webstek van een Iraanse mensenrechtenorganisatie, HRA (zie hier – in Perzisch). Zie ook het bericht in the Huffington Post, klik hier.

Voor Harry van Bommel reden om de minister van Buitenlandse Zaken schriftelijk om opheldering te vragen:

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de dreigende executie van vier homoseksuelen in Iran

  1. Kent u het bericht dat Saadat Arefi, Vahid Akbari, Javid Akbari en Houshmand Akbari in Iran dreigen te worden opgehangen in verband met homoseksueel verkeer? (zie hier)
  2. Is het juist dat er documenten zijn waaruit blijkt dat homoseksueel verkeer de reden is voor de opgelegde doodstraf?
  3. Indien ja, is dit vonnis onherroepelijk of is er nog beroep mogelijk?
  4. Is het juist dat de strafwet in Iran geen onderscheid maakt tussen verkrachting en homoseksueel verkeer? Indien ja, is er enig zicht op de mate waarin er onterecht wordt vervolgd op grond van verkrachting terwijl daar geen sprake van is?
  5. Indien de berichten juist zijn, bent u dan bereid op korte termijn de Iraanse ambassadeur te ontbieden om bezwaar te maken tegen de opgelegde doodstraf? Indien neen, waarom niet?

Zie ook het bericht op sp.nl ‘Van Bommel wil protest tegen executie Iraanse homo’s‘.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties geplaatst.