Even a bird needs a nest

Gepubliceerd op 0 reacties 2 minuten leestijd 104 x bekeken

Railway

Phnom Penh, Cambodja: voorbij het spoor was vroeger een meer, en aan dat meer woonden mensen. Maar die zijn weggejaagd en hun huisjes platgewalst. Los van het feit dat het niet handig is in een dichtbevolkte stad met een nat seizoen en een klimaat dat steeds grilliger wordt om een meer vlakbij de rivier droog te leggen, is het vanuit mensenrechtenoogpunt een regelrechte ramp.

Sommigen hebben een nieuw stukje land gekregen aan de rand van de stad en moeten nu ver weg van alle voorzieningen een nieuw bestaan opbouwen. Anderen kregen niets. Over twee dagen is op het Haagse filmfestival Movies that matter  de film  Even a bird needs a nest’(klik hier voor meer informatie). De aanjager is al beklemmend te noemen en brengt het probleem in beeld:

 

Boeung KakBoeung KakBoeung KakBoeung KakDusty roadRailway
RailwayRailway yardBoeng Kak Mosque

Boeung Kak is helaas niet uniek in het Cambodja van Hun Sen. Gisteren was in het nieuws dat de premier-dictator – nadat er voor zijn woning was gedemonstreerd door wanhopige mensen uit de provincie – even heeft besloten dat die mensen gecompenseerd moeten worden. Waarmee hij met één pennenstreek een overigens zeer dubieuze rechterlijke uitspraak ongedaan maakte. Gedoe met arme sloebers die hun huis aan een corrupte senator kwijtraakten op de stoep van je met veel smeergeld bijeen gegraaide kapitale villa in het centrum van de stad kan je een paar maanden voor de verkiezingen natuurlijk niet gebruiken.

Het tekent het volk dat ze meteen weer in dankbaarheid zwelgen voor deze man, terwijl het tekenend is voor de manier waarop het in Cambodja gaat. Natuurlijk is het fijn voor die mensen, maar er zijn maar weinig Cambodjanen die dit in een breder perspectief bezien. Voor de geïnteresseerden, hier de link naar een nieuwsartikel.

Over een paar maanden zijn er parlementsverkiezingen. En alhoewel campagnevoeren drie maanden voor de verkiezingen verboden is, houdt het de sterke man niet tegen allerlei dreigementen te uiten voor het geval de nieuw verenigde oppositiepartij toch zou winnen. Hij zal alles wat zijn partij betaald had vernietigen (van wegen tot drinkwatervoorzieningen). In een land dat decennialang geteisterd is door oorlog en massamoord niet verwonderlijk dat zulke dreigementen hun uitwerking niet missen.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties geplaatst.