Elke liefde telt

Gepubliceerd op 0 reacties 3 minuten leestijd 121 x bekeken

elkeliefdetelt
In vier dagen uitgelezen, en dat zegt wat (over mij – en over het boek): ‘Elke liefde telt’ van Boris Dittrich.

Thuis kreeg ik nogal commentaar (dit is géén D66-huis), maar soms moet je over de schutting kijken. En dit boek gaat niet over D66, maar over het werk van Boris Dittrich bij Human Rights Watch (HRW), als advocacy director seksuele minderheden. Een onderwerp dat me zeer aanspreekt. Ik was immers lang geleden korte tijd actief in de internationale homobeweging ILGA, via COC Nederland.

Het boek begint met de politieke carrière van Dittrich (ik heb nog een knipsel uit de Gay Krant waar we allebei geportretteerd werden als kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen. D66 groeide en de SP kwamen net kijken. Boris werd verkozen en ik stond natuurlijk zwaar onverkiesbaar).

Human Rights Watch

Heel vlot worden we meegenomen naar het einde van periode als volksvertegenwoordiger, waarna het avontuur begint: hij kan beginnen aan zijn droombaan bij HRW in zijn droomstad New York  Dittrich schrijft ook vlot en als je dan ook nog bij het onderwerp betrokken bent, dan kun je het boek bijna niet wegleggen.

De hoofdstukken zijn geschreven per casus die hij heeft behandeld in zijn huidige functie. Casus klinkt kil, maar de rillingen lopen je ook over het lijf wanneer je situaties leest die hij beschrijft. Situaties waarin transgenders en homoseksuelen wereldwijd moeten leven. Overleven vaak.

Het is fascinerend om te lezen hoe hij steeds zijn netwerken inschakelt om zaken voor elkaar te krijgen, vaak veel trek- en duwwerk, maar soms gaan dingen snel. We worden meegenomen naar alle uithoeken van de wereld: van Nepal naar Moskou en van Argentinië naar Senegal.

En rillingen zijn niet de enige lichamelijke uitingen, het is soms ook ontroerend, wanneer hij zijn vader meeneemt naar zijn geboorteland Tsjecchië, waar Dittrich een toespraak zal houden. Inspirerend is het ook te lezen hoe sommige mensen tegen de stroom in, letterlijk tegen de verdrukking in opstaan en opkomen voor de rechten van seksuele minderheden.

Yogyakartabeginselen

Leidraad in het boek zijn de Yokyakartabeginselen. Een verklaring die inmiddels door heel wat landen is onderschreven. Zie hier de beginselen op wikipedia – ik kan de exacte Nederlandse vertaling niet vinden op minocw.nl. Er is wel een officiële webstek, in 6 wereldtalen klik hier.

In deze verklaring worden de rechten van seksuele minderheden beschreven zoals deze wereldwijd zouden moeten gelden. Ze staan centraal in ‘Elke liefde telt’. Boris Dittrich beschrijft wat hij allemaal heeft ondernomen om diverse landen achter deze beginselen te krijgen.

SP & LHBT

Toen ik een paar jaar geleden met de roze SP’ers in de weer was met het hlbt-beleid van minister Plasterk kreeg ik een sms-je uit Den Haag wat toch die Yogyakarta Principles waren. Ik had er tot dan nog niet van gehoord. Achterin het boek is een bijlage opgenomen met de Yogyakartabeginselen.

Dat de Nederlandse steun niet vrijblijvend is, blijkt wel uit het feit dat de ondertekening ervan door Nederland, ons land meteen in gebreke stelde.

Want wij dwingen bijvoorbeeld transgenders (in strijd mét dus) om een operatie te ondergaan vooraleer zij een andere genderidentiteit krijgen. Zo krijgen transgenders niet eerder een nieuw paspoort dan dat de voortplantingsorganen zijn verwijderd.

Als die bepaling is aangepast dan voldoen we wel aan de beginselen, maar dat geldt voor heel veel landen nog lang niet. Het boek geeft je goede argumenten in handen om de homostrijd door te zetten. Internationale solidariteit is niet populair in deze tijd. En toch is het belangrijk om je het lot van gevoelsgenoten elders op de wereld aan te trekken en als het kan er iets aan te doen.

Ik raad het boek iedereen aan die geïnteresseerd is in (internationale) politiek, en homo- & transgenderzaken.

Boris Dittrich - Elke liefde telt - lhbt

Op novatv.nl is nog een filmpje te zien n.a.v. het boek, klik hier. En wie hier klikt, leest de volledige (en inspirerende) toespraak van minister Verhagen van Buitenlandse Zaken bij de presentatie van ‘Elke liefde telt’.

Wat me bij de laatste opmerking brengt, dat ik het grappig vind als steeds verschillende zaken uit mijn leven bij elkaar komen. Zo ook hier. Dennis de Jong, SP-fractievoorzitter in het Europees parlement, was als speciaal adviseur mensenrechten werkzaam voor de minister van Buitenlandse Zaken. Ik ken hem uit het netwerk van roze SP’ers. Een andere SP’er, eentje die voorkomt in het boek, is Anja Meulenbelt. Zij figureert kort in een hoofdstuk over de parlementaire assemblee van de Raad van Europa. Ook Anja is bondgenoot in (o.a.) de roze strijd.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties geplaatst.