(bijgewerkt) En de winnaar is Jumbo. De Natuurwinkels mochten waarschijnlijk niet meedoen, want daar is praktisch alles biologisch. Maar dat Jumbo wint van AH, verbaast me dan weer helemaal niets.

Uit het persbericht van Milieudefensie: 

Supermarktmonitor voor biologisch vlees en vleesvervangers

Amsterdam, 23 juli 2009 – Bewuste vleeseters en (parttime) vegetariërs kunnen het best hun boodschappen doen bij Jumbo. Biologisch vlees en vleesvervangers zijn bij de supermarkt goed geprijsd en het aanbod is groot. Dat blijkt uit de eerste editie van de Supermarktmonitor Vlees en Vleesvervangers van Varkens in Nood en Milieudefensie.

Super de Boer komt als slechtste uit te bus door de hoge prijzen en het relatief kleine aanbod. Ook besteedt de supermarkt in reclamefolders weinig aandacht aan biologisch vlees en vleesvervangers. In het algemeen kan er bij de onderzochte supermarkten nog veel verbeteren als het gaat om het aanbod en de prijzen van biologisch vlees en vleesvervangers.

Met de Supermarktmonitor Vlees en vleesvervangers, die in het vervolg ieder half jaar verschijnt, is voor het eerst het complete prijs-, aanbod- en reclamebeleid van de tien grootste Nederlandse supermarkten in kaart gebracht. Met een groot en scherp geprijsd assortiment aan biologisch vlees en vleesvervangers kunnen supermarkten de consument een meer verantwoorde keuze bieden. Nu wordt nog veel gestunt met vlees uit de vee-industrie. Het aanbod van biologisch vlees en vleesvervangers is bij sommige supermarkten erg klein en de prijsverschillen met industrievlees zijn vaak groot.

Duurzame alternatieven zijn duur en schaars
Het gemiddelde prijsverschil tussen biologisch en gangbaar vlees is 81%. Een biologische kip is gemiddeld maar liefst 218% duurder dan een kip uit de vee-industrie. Bij Coop en Jumbo is het verschil relatief klein, terwijl de consument bij Dirk van den Broek, Hoogvliet en C1000 gemiddeld twee keer zo veel betaalt. Vegetarische producten zijn soms wel 40 tot meer dan 400% duurder dan gangbaar vlees. Zo kost een kilo gangbaar gehakt gemiddeld 4,40 euro, de biologische variant 9,08 euro en de vegetarische 16,90 euro.

Prijzen van biologisch vlees en vleesvervangers lopen per supermarkt sterk uiteen. Vergelijken kan de consument dus heel wat voordeel opleveren. Ook het aanbod verschilt sterk: Plus heeft het grootste aanbod met 45 biologische vleesproducten en vijftig vleesvervangers, terwijl Dirk van den Broek twaalf vleesvervangers aanbiedt en klanten van Hoogvliet slechts kunnen kiezen uit twaalf biologische vleesproducten.

Stunten met vlees uit de vee-industrie
Supermarkten benadrukken graag dat ze dierenwelzijn en milieu hoog in het vaandel hebben, maar dat blijkt niet uit hun aanbiedingen. Uit de frequentie waarmee supermarkten industrievlees, biologisch vlees en vleesvervangers aanprijzen in hun reclamefolders blijkt dat het bij bijna 90% van die aanbiedingen gaat om gangbaar vlees. Het meest wordt gestunt met varkensvlees (36%), vleesbeleg (23%) en kip (16%). 9% van de aanbiedingen was voor vleesvervangers en slechts 2% voor biologisch vlees.

Hierboven geeft een dame (naam vergeten, excuus) van de Jumbo een voordracht tijdens het werkbezoek aan de Volwaardkip (zie hier) over duurzaamheid binnen haar bedrijf.

Geef een reactie