Eikels

Gepubliceerd op 0 reacties 1 minuten leestijd 948 x bekeken

Eikels heb je in soorten en maten. In mijn directe omgeving is geen eik te vinden, behalve op mijn balkon. Rara hoe komen ze daar?

Gaaien – vroeger noemden we deze vogel Vlaamse Gaai – leggen een wintervoorraad aan. In de herfst verstoppen ze eikels her en der in de grond. Sinds de gaaien ons balkon in de loop der jaren gevonden hebben als vindplaats van pinda’s, gebruiken ze de balkons voor en achter ook als voorraadkast. Met als gevolg dat elke lente er wel een paar eikenboompjes (zowel zomereik als Amerikaanse eik) ontspruiten in de plantenbakken.

Ik trek ze er consequent uit, want voor een eik zijn de balkons en de bloembakken te klein.

Vorige zomer (en ik vermoed dit jaar weer) broedde er zelfs een gaaienpaar in het binnenhof. Tot dan toe had ik regelmatig één gaai op bezoek, ik veronderstel dezelfde. Maar in het voorjaar werd het pindasnoer soms door twee gaaien geplunderd. Meestal samen op pad. En in juni 2015 wist ik het zeker, want toen landde nummer drie op mijn balkon: een jonge gaai:

Jay (garrulus glandarius)
Dit jaar zijn ze er weer, maar er zijn kapers op de kust. Er broedt vermoedelijk ook een paar eksters. Regelmatig hoor ik een kabaal als de ekster weer eens de gaai verjaagt. De ekster heb ik nog niet vast kunnen leggen bij een bezoek aan het balkon.. Ze zijn schuwer dan de gaai. Maar ik heb geduld.

Hieronder meer foto’s van eikels, gaaien en ander leven op onze balkons:

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties geplaatst.