Den Bosch op de schop

Gisteravond een gratis avondje uit in Theater aan de Parade. De gemeente had een informatie-avond belegd over de plannen rond het GZG-terrein. Het oude Groot Zieken Gasthuis gaat in 2011 tegen de vlakte.

Er staan enkele verborgen schatten die teruggegeven worden aan de binnenstad.

In totaal komt er ruim 5 hectare vrij om te bebouwen. Er komen woningen (in alle prijsklassen), meer bomen, een extra stuk Binnendieze, een nieuwe bibliotheek mét het Stadsarchief en een nieuwe fiets- en wandelbrug over de Zuid-Willemsvaart. Kortom het hele gebied gaat op de schop. De plannen zien er indrukwekkend uit en konden dan ook op instemming rekenen van veel aanwezigen. Er kon zelfs een applausje van af.

Den Bosch zal er over pakweg 10 jaar een heel stuk binnenstad rijker zijn. En niet alleen op het GZG-terrein. Want ook de Kop van ’t Zand gaat op de schop nu De Heus vertrekt. Ook daar staan (industriële) monumenten die het gebied een binnenstedelijke uitstraling zullen geven.

Dan is er nog het Paleiskwartier, achter het centraal station. De komende jaren zal dit stadsdeel zijn voltooing krijgen met de laatste nieuwe gebouwen, waaronder een megabioscoop, hotel en congrescentrum.

Met de herwaardering van de vooroorlogse ziekenhuisgebouwen wordt de medische historie van de stad eer aangedaan. Ik kan me nog herinneren dat mijn amandelen eruit moesten. Dat gebeurde in één van de oude gebouwen die nu nog dienst doet en die straks mooi opgeknapt worden en een nieuwe functie krijgen. Van de verpleegsters was toen nog een groot gedeelte non, en niet altijd van de vriendelijkste soort.

Op Bastion Oranje is nog een verslag te lezen over de informatie-avond.

Geef een reactie