De Polen

Polen vullen – onder slechte omstandigheden – de gaten in onze arbeidsmarkt. Oekraïners vullen de zo ontstane gaten in de Poolse arbeidsmarkt op.

Gisteren stond er een bericht in de krant dat horeca-ondernemers schreeuwen om Poolse werknemers. Het kwam er kort gezegd op neer dat er geen Nederlands personeel voorhanden was. De FNV Horecabond had een andere lezing. Eerst is vorig jaar de horeca-cao uitgekleed en nu jammert men dat er in Nederland geen personeel te vinden is.

Nu draait de economie wel op volle toeren en zullen er altijd baantjes zijn waar wij Nederlanders onze neuzen voor ophalen en die dus ´noodgedwongen´ door anderen moeten worden opgeknapt. Denk alleen maar aan de landbouw: aspergesteken en aardbeien plukken wordt vaak door Poolse werknemers gedaan. Voor hun is het loon dat daar tegenover staat nog wel wat waard. Maar wat de horeca-ondernemers nu flikken is wel heel erg. Eerst de extra beloning voor het werken op zondag schrappen en beknotten op overuren. Een magere slarisverhoging van 1,25 %, daar waar anderen minstens 2,5 % kregen. En dan roepen dat je Polen nodig hebt…

Ik heb niets tegen mensen die hier hun geluk zoeken omdat er thuis geen droog brood te verdienen is. Maar er is ook een keerzijde aan de medaille. In Polen komen ze nu mensen tekort in de zorg en hoogopgeleiden trekken naar hier om ongeschoold werk te verrichten. Wat altijd nog meer verdient dan geschoolde arbeid dáár. Terwijl Polen wegtrekken naar het Westen, vullen Oekraïners de gaten die in Polen ontstaan. Het is de wereld op zijn kop.

Als we hier nu eens beginnen om sommige werkzaamheden fatsoenlijk te belonen zodat mensen die hier wel willen werken dat ook kunnen doen. Dan zal er altijd werk blijven liggen wat eventueel door anderen gedaan kan worden. Maar andere landen beroven van hun arbeidskapitaal is niet de oplossing. Dan heb ik het nog niet over de misstanden die ontstaan bij de huisvesting van die mensen hier. Het is eigenlijk bij de beesten af.

Geef een reactie