Echt waar het sond in een kop in het Agrarisch Dagblad. Om het doden van onbruikbare haantjeskuikens in de legkippenhouderij tegen te gaan wordt nu onderzocht of een combinatiekip mogelijk een oplossing is.

Op de foto zie je zo’n kip, de Marans. Het is een zogenaamd dubbel-nut-ras. Ze leggen goed én het vlees is goed. De haantjeskuikens hoeven dan niet meer vergast te worden, maar kunnen voor het vlees opgefokt worden.

Onderzoek naar ‘combinatiekip’

Minister Gerda Verburg (LNV) heeft de Tweede Kamer toegezegd, dat zij onderzoek laat doen naar de haalbaarheid van de ‘combinatiekip’ als alternatief voor het doden van eendagskuikens.

In Nederland worden jaarlijks 30 miljoen hennen geboren die bestemd zijn voor de productie van eieren. Daarnaast worden evenveel haantjes geboren, maar die worden direct gedood, omdat het niet loont om ze te houden voor de vleesproductie.

Bij de combinatiekip gaat het erom dat de kippensector werkt met minder gespecialiseerde rassen, waarbij de hennen geschikt zijn voor eieren en de hanen voor vlees.

Een motie waarin werd aangedrongen op onderzoek naar de combinatiekip werd ingediend door Ernst Cramer van de ChristenUnie en mede ondertekend door PvdA, CDA, VVD, SGP en PvdD.

Verburg liet de Kamer in oktober weten dat de combinatiekip economisch op grote schaal niet haalbaar is. De hanen van de combikip zouden nooit de productie kunnen halen van een gespecialiseerde vleeskip. De zuivere legkip zou niet geschikt zijn voor vlees en andersom de vleeskip niet voor eieren.

Verburg laat ook onderzoek doen naar drie andere alternatieven voor het doden van eendagskuikens, waaronder het niet uitbroeden van mannelijke eieren.

Net te laat voor het woord van het jaar… (klik hier voor het woord van het jaar)

This Post Has One Comment

  1. Sorrie Ron

    hier begrijp ik weer niets van. Die oude kippenkuikens (man) die niet opgekweekt kunnen worden, worden toch gewoon tot biomasse vermalen en tot voer verwerkt. Dat gebeurt in de nieuwe situatie toch ook. Ikm zie de verandering/winst niet…

    grn

    helm

Geef een reactie