Das Leben der Anderen

Gepubliceerd op 0 reacties 1 minuten leestijd 123 x bekeken

Gisteren gezien in de Verkadefabriek in Den Bosch: de indrukwekkende film ´Das Leben der Anderen´ van Florian Henckel von Donnersmarck.

Deze winnaar van de Oscar voor de beste buitenlandse film, neem te je mee naar de DDR in het jaar 1984. Je wordt helemaal meegezogen in de beklemmende sfeer van die tijd waar niemand nog te vertrouwen lijkt. Wie na deze film nog heimwee heeft naar de socialistische heilstaat moet zich even achter de oren krabben. Mijn hemel wat een ellende. Dit is duidelijk niet wat met het ware socialisme bedoeld werd.

Eén van de hoofdpersonen, een hoge Stasi-agent voert in opdracht van de minister van Cultuur een schaduw- en afluisterprogramma uit op een gevierd schrijver. De Stasi-agent laat zich zo meeslepen door het leven van de schrijver en zijn entourage, dat hij langzaamaan feiten in de verslagen gaat verdraaien om hem te beschermen. Goed en kwaad lopen voortdurend door elkaar heen. De Stasi-agent stond aanvankelijk aan de verkeerde kant, maar uiteindelijk is hij de held van het verhaal, hoe dramatisch het uiteindelijk ook afloopt.

Ik zat de volle 137 minuten aan mijn stoel gekluisterd. Een aanrader, in elk geval nog tot en met overmorgen in de Verkadefabriek te zien. Lees hier een interview met de regisseur.

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Er zijn nog geen reacties geplaatst.