Het blijft lastig, spellen en vervoegen van werkwoorden. Hier sluipt ook nog wel eens een type- of taalfoutje binnen en dan word ik gelukkig snel gecorrigeerd.

 Steeds vaker zie ik in uitgaven, ook van mijn partij, een d waar een t hoort. Vandaag weer. Via het weblog van Jan Marijnissen kwam ik terecht bij een folder over het preferendum in Arnhem. Op zich al een giller. De burger mag ja, ja of ja stemmen, maar daar gaat het nu niet over.

In een folder van SP en twee lokale partijen zie ik plots dit staan: Reclame voor een plan waar de gemeente niet de waarheid over verteld. Ik leg het even uit:

ik vertel; jij/hij vertelt.
ik = stam = vertel; jij/hij = stam + t = vertelt.

Dit staat prominent op de voorpagina van de SP in Rooi (Sint Oedenrode):

De vervuiler betaald niet!
De uitleg is dezelfde als hierboven: ik betaal; de vervuiler betaalt. Tenzij ze in Rooi natuurlijk betaalde bedoelen, maar dat zal wel niet, want dat staat er ook niet.

In Boxtel kunnen ze het ook:

Voorzitter Wouter van der Staak overhandigd rapport WMO

Wederom hetzelfde verhaal. Sorry Wouter,maar: ik overhandig en jij overhandigt een rapport. Of deze variant: ‘Voorzitter heeft rapport overhandigd’. Dan kan het wel.

Ik hoef niet eens zo ver te zoeken om voorbeelden te vinden. Het lijkt wel een epidemie, terwijl de regel zo eenvoudig is. Vroeger letten we nog op taalfouten, tegenwoordig blijkbaar niet meer. Of het wordt er niet meer, zoals vroeger, ingestampt op school.

This Post Has One Comment

  1. Dag Ron,

    Dat wordt er zeker niet meer ingestampt op school. Vraag is natuurlijk ook hoe erg het is. Een taal is altijd in ontwikkeling natuurlijk. Opvallend detail, de spellings- en grammaticacontrole van Word weet het ook niet hoor.

    Gr,
    W.

Geef een reactie