In de provincie Utrecht stellen ze de crisis even uit tot na het reces. Echte crises laten zich niet uitstellen, dat zie je wel bij de Belgen. Klinkt voor het laatst het Belgisch volkslied in drie talen?

Een maand nadat hij formeel premier der Belgen is geworden – ruim een jaar na de verkiezingen – heeft Yves Leterme de handdoek in de ring gegooir. En weer wordt gewezen op het gevaar van het uiteenvallen van de staat. De ontmandeling van België lijt wel stukje bij beetje dichterbij te komen. Zo omschrijft de commentator van Het Nieuwsblad het:

“De Vlaamse en Franstalige politici leven in twee afzonderlijke werelden en er is geen geld meer om een staatshervorming met nog eens wat extra centen voor de regio’s af te kopen. De oranjeblauwe mislukking van vorig jaar blijkt slechts het voorspel van een nog diepere impasse. Dertien maanden na de verkiezingen is de politieke chaos groter dan ooit.”

Lees de chronologie van de crisis, klik en ga naar dagblad De Morgen. En hier naartoe voor het laatste nieuws: Leterme: “Tegenstellingen zijn niet te overbruggen”

Provincie Utrecht
De vaste coalitie van CDA, VVD en PvdA is in Utrecht gevallen, en toch weer niet. In elk geval pruimen de liberalen en de sociaal-democraten het CDA niet meer, maar vanwege reglementaire redenen kan het college even niet vallen. Er moet namelijk binnen een maand een volwaardig nieuw college functioneren en dat gaat in de zomervakantie niet lukken.

Fijn voor het CDA, moet het nog een maand of wat met frisse tegenzin doorregeren. Het CDA wordt ingewisseld (nee niet voor de SP natuurlijk) voor GroenLinks en de ChristenUnie. Benieuwd hoe alle seculiere partijen zich laten ketenen door de orthodox-christenen. Het lijkt zo wel of zo’n beetje alles bij elkaar is geschraapt om de SP buiten de deur te houden.

Lees hier de berichten op de webstek van de SP-collega’s in Provinciale Staten van Utrecht.

Geef een reactie