Ierland zegt nee

En natuurlijk staan de eurofielen weer klaar met een democratische oplossing: ‘We gaan gewoon door’. Alsof er niets gebeurd is, net als bij de onwelgevallige uitslag van het Franse en Nederlandse referendum. Hoezo democratisch? Uit het Brabants Dagblad:

‘EU-verdrag doorzetten’

Duitsland en Frankrijk willen dat de landen van de Europese Unie de ratificatie van het nieuwe Europese Verdrag doorzetten. Dat maakten de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy gisteren in een gezamenlijke verklaring bekend nadat de Ierse kiezers het verdrag in een referendum hadden verworpen. Volgend premier Balkenende gaat Nederland zelf door met de ratificatie van het verdrag.

En hier de reactie van de Nederlandse Mister No, Harry van Bommel:

Het Ierse verzet tegen het Verdrag van Lissabon is volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel een geweldige opsteker voor Europa. “Het biedt alle lidstaten de kans om een échte discussie over de toekomst van de EU aan te gaan. Met het Ierse ‘nee’ is het Verdrag van Lissabon zo dood als een pier. Het ratificatieproces dat in Nederland halverwege is, dient nu te stoppen.” Van Bommel reisde op uitnodiging tweemaal naar Ierland om de tegenstanders van het Verdrag een handje te helpen. Het Kamerlid roept de regering op het Ierse ‘nee’ ondubbelzinnig te respecteren.

Lees het hele verhaal van sp.nl, klik hier.

Voetbal
En natuurlijk ook Italië en Frankrijk bedankt, maar dat is van een heel andere orde. Ik houd helemaal niet van voetbal, maar EK- of WK-wedstrijden maken toch iets geks in me los. Ik kan nu zelfs de schoonheid van het spel zien. Maar het is toch vooral de spanning die het em doet…. Eigenlijk moet ik natuurlijk zeggen ‘Oranje bedankt’, ze hebben het zelf gedaan.

Geef een reactie