Cambodja: Kak, Manet, Mekong, Prins.

Cambodja: Kak, Manet, Mekong, Prins.

Er is weer veel nieuws uit Cambodja te melden. Waaronder: zoon volgt premier op; prins-premier overleden; onderdrukking; Stichting Untenu en nieuws uit Laos & Thailand.

Niet lang nadat ik mijn werkzaamheden voor Stichting Untenu deze week hervatte, stroomden de eerste drie aanvragen voor noodhulp binnen.
Zie de website voor het verhaal


Kak Channthy herinnerd

Toen Kak Channthy in maart 2018 om het leven kwam – ogenschijnlijk door een verkeersongeval – bleef dat niet onopgemerkt. Zelf heb ik nogal wat albums van haar band Cambodian Space Project aangeschaft. Door hen ben ik weer bij andere muziek uit Cambodja terecht gekomen.

Khmer Nights is haar ook nog niet vergeten en wijdde een artikel aan haar:

Kak Channthy van het Cambodian Space Project: Waarom ze ertoe deed en waarom ze dat nog steeds doet.

Bron: Khmer Nights.

Ook South East Asia Globe had een mooi artikel over Kak Channthy, lees het hier. Hieronder een lied van haar laatste optreden: River:

Haar laatste optreden voordat Kak Channty om het leven kwam.

Cambodja van Hun Sen naar Hun Manet?

Allereerst: ik houd een dossier bij van politieke ontwikkelingen in Cambodja, klik hier.
Hun Sen heeft al vele malen eerder zijn aftreden aangekondigd, of juist het tegenovergestelde. Ditmaal zinspeelt hij openlijk over zijn opvolging. Alsof één erfopvolging in een land niet genoeg is wil hij dat zijn zoon Manet hem opvolgt.

Deze anonieme (terecht lijkt me) heeft de video van ondertiteling én commentaarvoorzien.

Niet vreemd, iemand moet het door corruptie vergaarde fortuin en corrupte stelsel in stand houden. Dat kan je maar beter aan familie overlaten. Hun Manet moet wel eerst de verkiezingen winnen, maar laat dat maar aan papa Hun over. Lees het uitgebreide verhaal in Asia Times, hier.

De andere dynastie:

De man die geen koning wilde worden

Deze week overleed in Parijs de eerste co-premier van Cambodja ná de verdrijving van de Rode Khmer en de Vietnamezen: Prins Norodom Ranariddh. Saillant detail: Hun Sen was tweede co-premier in de eerste regering die na het vredesakkoord van Parijs werd gevormd na verkiezingen.

Ranariddh speelde vooral in de beginjaren van het nieuwe Cambodja een belangrijke rol. Veel media-aandacht daarom voor deze halfbroer van de huidige koning Norodom Sihamoni, zoon van koning-vader Norodom Sihanouk.

Het beste achtergrondartikel vond ik in Nikkei Asia waarin uitgebreid wordt ingegaan op de politieke rol van het Cambodjaanse koningshuis en de verhouding tot het huidige dictatoriale regime. Ik ben in ieder geval weer wat wijzer geworden van de gecompliceerde geschiedenis van het land. Zo wist ik wel dat er geen automatische troonopvolging bestond, maar ik wist niet dat de troonraad een koning kiest uit drie koninklijke families.

Het aanbevelingswaardige artikel lees je hier.

De Mekong: een rivier in gevaar

Nieuwe waterkrachtcentrales in de Mekong zorgen voor schone elektriciteit, maar veroorzaken ook enorme schade aan de planten- en dierenwereld van Cambodja. Zal klimaatverandering de zaken erger maken? Bekijk de documentaire:

https://youtu.be/9ITfw_VODW4

Mensenrechten in Cambodja

Autistische jongen vastgezet

Dat wil nog steeds niet vlotten, en dan druk ik me zachtjes uit. Een 15-jarige autistische jongen werd vastgezet en veroordeeld omdat hij zich kritisch over het regime uitliet op Facebook.

En Thailand (waarover verderop meer) die Cambodjaanse politieke vluchtelingen zonder pardon de grens overzet naar Cambodja. Al Jazeera doet uitgebreid verslag, lees het hier.

Oppositieactivist op straat afgeslacht

Het kan altijd luguberder – zoals de website van Union of Catholic Asian News niet mis te verstane woorden kopte:

Cambodjaanse oppositieactivist doodgehakt

Bron: UCA News.

Het is een patroon: videobeelden worden onderzocht en de autoriteiten doen ‘hun best’ de daders te vatten, maar dat gebeurt zelden of nooit.

Gestrande toeristen tot slaaf gemaakt

Dat het altijd nog gekker kan, las ik in het Zuid-Afrikaanse medium BusinessDay:

Zuid-Afrikaanse toerist onder mensen die vastzaten door Covid-19 en vervolgens gevangen werden gehouden door Chinese bendes om online oplichting te plegen

Bron: BusinessDay.

Chinese maffia die mensen de geen kant op konden verhandelde als ware ze ‘geiten’, het zal je maar gebeuren.

Bij de buren…

Thailand: wel of geen openstelling huwelijk?

Gaat Thailand Taiwan achterna?

Het Thaise Constitutioneel Hof deed een controversiële uitspraak over de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht:

Beslissing over het homohuwelijk wekt verontwaardiging op

Bron: Thai Enquirer.

Het wekt des te meer verbazing dat het Thais toerismebureau ongeveer tezelfdertijd het sluiten van buitenlandse huwelijke voor paren van gelijk geslacht promootte.

Laos: hogesnelheidslijn geopend

Een vriend uit Laos grapte wel eens dat de enige treinen in Laos staan weg te roesten op een verlaten spoor. Maar dat is verleden tijd, want de Laos -China Railway is deze week officieel geopend. Van niets naar flits. Het kostte dan ook wat (en waarschijnlijk betaalt Laos uiteindelijk een hoge prijs als de rekening niet aan China kan worden voldaan). Maar dan hebben ze ook wat: een heuse game changer, aldus France 24, lees het hier.

This Post Has One Comment

  1. Goed stuk wederom! Ga zo verder!

Geef een reactie