Zondigen in Brussel

Twee keer Vlaanderen in één week. Naar Antwerpen voor Hello Gorgeous en naar Brussel voor de broodnodige ontspanning.

Zalig in Antwerpen

Langgeleden dat ik nog eens alleen op pad was naar Antwerpen, en nog wel met de trein. En dan ook nog eens zonder gedoe. Wat bracht me naar de Scheldestad? Awel, ik mocht voor Hello Gorgeous (glossy; schaamteloos over hiv) Laurenz Hoorelbeke interviewen. Laurenz is een Vlaamse musicalster die een half jaar geleden in een ware hiv-rollercoaster belandde. Te lezen in het Pride-nummer deze zomer, en op deze site uiteraard.

Lasagne van De Plantentrekkerij

Ik had de trip goed voorbereid en dat scheelde. Op het missen van mijn siësta na (tamelijk cruciaal bleek de dag erna maar weer eens), liep alles op rolletjes. Ik wandelde van Antwerpen Centraal naar De Plantentrekkerij, alwaar na deze stevige wandeling het zweet me uitbrak. Het was er rustig, de sfeer was goed, de alcoholvrije trippel Force Majeure was erg lekker en de vegan lasagna was zalig. Boordevol groentjes, de naam van het restaurant was goed gekozen.

0% alcohol, trippel bier

Een tafeltje verderop zaten twee heren in behoorlijk plat Antwerps verhalen op te dissen over Congo. Maar die stem herkende ik en het liet me niet los. Nu volg ik veel Vlaamse televisie, waaronder één soap. En daar lag de link. Het bleek ‘de Werner’ uit Thuis zo leerde mijn enigszins besmuikte vraag aan de eigenaresse.

De dag erna was ik totaal gesloopt, dat liet zich makkelijk raden. Maar daags erna kreeg ik de geest en schreef het verhaal uit het hoofd in één keer uit. Daarna de geluidsopname beluisterd, wat geschaafd en klaar was ik al.

Zondigen in Brussel

Vlaanderen
Brussel

Zo’n off day legt ook allerlei sluimerende gevoelens bloot. Mijn overspannenheid vorig jaar was overwonnen, maar goed voor mijn eigen geestelijk welzijn zorgen blijkt lastiger als er een gezin is om voor te zorgen, er mensen om je heen overlijden en de intellectuele uitdagingen ook verder opdrogen. Klinkt erg zwaar, maar de trip naar Antwerpen had mijn opspelende onderbuik toch voor één dag het zwijgen opgelegd. Dat leidde tot een goed gesprek met manlief, die inmiddels zelf ook had ontdekt dat we meer moeten genieten, en dat dat gepland moet worden.

En zo verraste hij me met een weekeinde in de hoofdstad van onze Zuiderburen. Zaterdag vertrokken we in alle vroegte via de P&R het centrum van een zonovergoten Brussel te bereiken. Alwaar het zondigen meteen begon. Want dubbel in ossenvet gebakken friet kan je niet vegan noemen, maar in de beste katholiek traditie kneep ik een oogje dicht. De beste in het centrum zijn nog altijd van Fritland aan de Henri Mausstraat bij de Beurs. Even een tip: er staat altijd een lange rij en de meeste tafeltjes buiten zijn bezet. Loop naar binnen, bestel en eet daar.

Crispy ‘chicken’ bij Liu Lin

Tot zover de zonde. Maar een beetje zonde was ook wel Liu Lin in de Marollen. Taiwanees eten, daar zijn we altijd voor te porren, zeker als het vegan is zoals bij de zusters Liu en Lin. Het oog had niks te klagen, maar er zat navenant geen smaak aan. Zonde.

Vlaanderen boven

Een andere vaste stek is café De Markten aan de Graanmarkt bij de Sint Katelijnekerk. De Markten is een Nederlandstalig gemeenschapscentrum. De naam zegt het al: een oase tussen al het Frans in Brabants’ grootste stad. Een vegan ontbijt was zeker mogelijk dus ’s anderendaags zetten we ons aan een tafeltje. Helaas was de keuze niet reuze dus het werd pita met hummus. Maar het was wel heel veel van hetzelfde. Daarentegen wel gezond. Ze kunnen beter, want op de lunchkaart ontdekte ik veel meer.

Dure kroketten

Tegenover De Markten is nog een groot terras waar je knappe jongemannen de namen van klanten wiens bestellingen gereed zijn hoort schreeuwen. Dat terras is van Noordzee/Mer du Nord, en toen we voor ’s mans portie mosselen kwamen bleek men zowaar aan de plantaardige medemens gedacht te hebben: zeewierkroketten.

Ik mocht niet meuten over geld, maar eerlijk gezegd zag ik pas bij het afrekenen dat ik € 14,50 had neergeteld voor twee kroketten. Moeilijk om niet te meuten dan. Temeer omdat we later ontdekten dat deze bio-vegan-zeewierkroketten per 4 stuks voor € 10,99 bij de Colruyt te koop zijn.

Zeewierkroket van Noordzee/Mer du Nord.

Geef een reactie