Berlijn als veggie-hemel

Berlijn is hot, was het altijd al, maar het is de veggie hotspot van Europa geworden. Van goedkoop en simpel tot wat meer exclusief. Tot en met een veganistische supermarkt. Toppunt: Cookies Cream.

Over Cookies Cream verderop meer (het toetje bewaar ik voor het laatst).

Vietnamezen in Berlijn

Nu de eigenaren van ons favoriete Vietnamees restaurant Bánh Xèo Saigon een maandje naar Vietnam zijn (veronderstel ik), werden we min of meer gedwongen wat mer moeite te doen. Zelf zou ik in de winter de Berlijnse kou verruilen voor tropisch Vietnam. Gelukkig was een groot gedeelte van de uitgebreide Vietnamese gemeenschap dat met me eens.

Nu we wat meer in een buurt zaten viel het des te meer op hoeveel Vietnamezen hier een horecazaak exploiteren en hoe vindingrijk ze zijn. Er is immers een overvloed aan Vietnamese restaurants en dus zijn er legio Asian fusion restaurants en Vietnamees geïnspireerde sushi-tentjes.

Ik schreef er al eerder over (klik hier > oude weblog) en op trouw.nl vond ik dit artikel over de unieke gemeenschap van Vietnamezen in Berlijn.

We kwamen op een eerste fietstocht uit bij een Indonesisch eethuisje Surabi Warung – gespecialiseerd in gevulde pannenkoeken (klik voor foto). Omdat de Indonesische keuken (naast de afgeleide Surinaamse) de enige is die tempeh serveert, zit dat meestal wel snor.

Vietnamees vegetarisch

‘s Avonds kwamen we terecht bij een Vietnamees restaurant dat ook namaakvlees van seitan serveerde: Rôu Vegetarian. Eerder toeval, want de kaart van Monsieur Vuong (Asian fusion) viel tegen én er werd gerookt op het terras, dus zijn we maar vertrokken. Jaren geleden was dit restaurant al zo populair dat er een rij wachtenden buiten de kou trotseerde. Toen at ik nog vlees en zaten we binnen. Maar kom niet meer met tofu aanzetten als vervanger voor alles wat ooit leefde. Te gemakzuchtig en met sigarettenrook nog viezer.

Chay Umi Berlin

De laatste avond aten we in Chay Umi, een Vietnamees vegetarisch restaurant in ‘onze’ straat. Een beetje sceptisch was ik wel, want vega is hot in Berlijn, en Vietnamese restaurants zijn er veel. Als je dan mee vaart op de hipstergolf dan loert het gevaar op een toeristenval.

En hoe mooi alles er uitzag, de smaak kwam niet veel verder dan het gemiddelde Chinees afhaalrestaurant in Nederland. Behoorlijk vlak van smaak. Maar dat kan ook aan mij liggen. Ik ben het eten dáár gewend, en natuurlijk in het behoorlijk authentieke Bánh Xèo Saigon hier in Berlijn.

Het verschil met Cambodja en Vietnam is dat je bijvoorbeeld bij de loempia’s of de verse rollen een bakje met verse kruiden krijgt. En die zijn hier zo’n beetje overheen gevlogen. Ik zag ze niet en proefde een vleugje. En da’s jammer. De bediening was ook supersnel, allemaal gericht op een snelle doorloop. Waardoor je ook snel weer buiten staat.

Veganz

Veganz is een veganistische supermarkt. Ik heb gehoord dat zoiets ook in Groningen wordt opgezet, maar hier gaat het om een keten. En die kan enkel levensvatbaar zijn indien er een grote veganistische gemeenschap woont. En Berlijn heeft die. Naast de Veganz hier in de buurt zijn ook een kledingzaak, schoenenwinkel en restaurant die volledig veganistisch zijn. Berlijn trekt hierdoor almaar meer veganisten en vegetariërs aan.

Zoveel zelfs dat de Vegetarische Slager er nu ook een filiaal gaat openen. Heel slim, want op sommige vlakken kunnen de Berlijners wel wat leren. Met name als het over imitatievlees gaat.

Frittiersalon

Bij een vorig bezoek hebben we al eens een paar vega-snackbars aangedaan (waarvan ik helaas geen foto of notitie heb gemaakt). Af en toe junkfood is lekker. Wat ik me van de vorige keer (ik meen Vego Imbiss) herinner was dat de tofu-worst niet te beren was, erg taai. Maar bij Frittiersalon hadden ze een seitan-curryworst en die was erg lekker. Daarnaast serveren ze verschillende burgers en patty’s, maar ik wilde vet, en zonder salade.

Frittiersalon Berlln

Wel jammer dat de mayonaise laf smaakte, een veelvoorkomend fenomeen bij de plantaardige variant. En jammer dat de Berlijners (en dus ook de vega’s onder hen) hun beroemde curryworst niet zonder overdadige klodder tomatenketchup wegkrijgen. Maar soit. Het was goeie worst.

Yellow Sunshine is een ander veganistisch afhaalrestaurant, klik hier voor de webstek.

Foodtruck Wittenberger Platz

Jaren geleden – toen ik nog vlees at – ben ik op de Wittenberger Platz op jacht gegaan nar de bio-curryworst. Op donderdagen staat op de weekmarkt aldaar sinds een tijdje de foodtruck van strEats. En deze keer dachten we er wel aan om op de juiste dag te gaan. De kar van strEats staat ook op andere plekken in Berlijn, kijk op hun webstek.

De zaak was goed bezocht, er stond een rij toen wij er waren. De gyros is echt een aanrader, maar ze verkopen ook linzen-falafel en een tex-mexbroodje met kidney beans.

De andere eettentjes op de weekmarkt hadden ook aardig wat vegetarisch aanbod.

Tschüsch

Tja, en dan Tschüss (spreek uit ‘Tsjuus’ oftewel ‘Doei’). Hier hebben we twee keer gegeten. Het grappige van de zaak is dat ze twee menu’s hebben, die zich aanvankelijk lastig laten lezen (opmaak is ook zoiets). Links vegetarisch en rechts veganistisch. En bij het bestellen kwam ik er pas achter dat beiden menu’s dezelfde gerechten bevatten, zij het dat de ene helft volstrekt plantaardig is.

Tschüsch Berlin

De vriendelijke dame van de bediening vroeg steeds “Vegan oder vegetarisch?”. De basis voor de meeste gerechten is een Noord-Indiase curry. Er wordt veel soja gebruikt, en er zijn gerechten met paneer. Eeén gerecht is met mango-roomcurry en een ander gerecht met spinazie. alles wordt met een Reisberg en salade geserveerd. Lekkere (plantaardige) mango-lassie en een geitenwollensokkensfeer. Dat is het wel. En niet duur.

Ga ook hier binnen zitten, want buiten krijg je er gratis en voor niets nicotinedampen bij.

Cookies Cream Berlijn

Cookies Cream is lastig te vinden, zelfs met de beschrijving die je bij de bevestiging per e-mail krijgt toegestuurd. Maar dat maakt het alleen maar leuker. Je denkt dat het hier niet kan zijn: een achterafstraatje, langs de artiesteningang van de Komische Oper, een rommeltje, een betonnen trap. En een enorme kroonluchter die aan de overkapping hangt.

Cookies Cream Berlin

Dan moet je aanbellen en word je binnengelaten om in de wacht gezet te worden in een soort underground garagebar, maar met aankleding. Je voelt meteen dat je op een bijzondere plek bent. Er werd gerookt, waardoor we overwogen te vertrekken. Gelukkig was roken alleen maar toegestaan in de bar beneden.

Enigszins opgelaten voelde ik me omdat ik nog in mijn zomerkloffie liep. De meeste mensen hadden moeite gedaan zich een beetje op te dirken. Maar soit, we kwamen voor het eten en niet voor een modeshow.

Om een indruk te geven van wat we voorgeschoteld kregen, zie hier het menu met beschrijving al is de beschrijving summier.

Cookies Cream Berlijn

Veggie-hemel

Aan tafel dan maar. Een hele groep wachtenden kon tegelijk naar boven. We werden allervriendelijkst te woord gestaan. De dame plantte ons naast een gezelschap dat nogal typisch was. Twee heren van middelbare leeftijd. Een opzichtig alternatieve dame (ook middelbare leeftijd schatte ik) en een jonge stoeipoes die maar niet van de ene heer af kon blijven en zich als een kind gedroeg. hoogst irritant als het zich voor je neus afspeelt. De ene dame probeerde een gesprek op niveau te voeren maar het was niet aan haar besteed.

Zij maakte uiteraard wel foto’s van de oogstrelende, prachtig opgemaakte borden. Als het maar een beetje smaakte zoals het werd opgediend dan was het al goed. Gelukkig zorgde het eten voor afleiding. En hoe.

Bij sommige gerechten heb ik eerst een paar minuten naar het bord gestaard, zo mooi zag het er uit. Bijna zonde om te beroeren met je bestek. Een crème van zonnebloempitten, stukje gerookte aardpeer en nog meer lekkers.

Enfin, het menu op de website vertelt niet half wat je op je bord krijgt. Het personeel is super attent en weet door je heel subtiel aan te tikken op de schouder je het gevoel te geven dat je er als gast toe doet. Ook al zit je er aan tafel in je korte broek tussen de opgepimpte gasten.

Voor Berlijnse begrippen is dit een duur restaurant, maar vergelijk je dit met Nederland en de kwaliteit die je geserveerd krijgt, dan is de € 55,- voor een viergangen diner niets te veel.

En George Clooney en Robbie Williams gingen ons voor, lazen we achteraf. Als ik dat had geweten had ik mijn galajurk aangetrokken.

 


Veggie, foto-album op flickr.com/ronvanzeeland

1 reactie
  • Wim Creemers
    augustus 29, 2016

    Als het zo lekker smaakt als het eruit ziet, top!

Schrijf hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *