Appelbeignets (deel 2)
appelbeignets

Nog even over appelbeignets. Ik kan het niet laten dat applgeflap hier in Rotterdam aan de kaak te stellen. Een appelflap is geen beignet!

Appelbeignets of appelflappen?

Eerder schreef ik er al over, zie hier. En ik wil geen cultuuroorlog tussen het Zuiden en het Westen des lands op mijn geweten hebben, maar aangezien ik het gelijk aan mijn kant heb, nog even een anekdote. Hetzelfde gevaar ligt overigens ook op de loer bij de discussie ‘friet of patat’? Met dezelfde regionale kampen als bij de oudejaarslekkernij.

Nog even kort: een beignet is volgens Wikipedia:

Een beignet ([bεn.je], van het Middelfranse woord voor “buil”), is een van oorsprong Frans gerecht gemaakt van gefrituurd beslag en daarna dikwijls bestrooid met suiker.

Bron: Wikipedia.

Joop – met wie ik onder andere het groen rondom ons complex beheer – had van de WOWtjes-actie geld gekregen om voor de bewoners oliebollen en appelflappen te bakken. Ik hielp bij de verdeling en zo zagen we aardig wat buren die soms ook nog eens gezellig bleven kletsen onder het genot van een glaasje glühwein.

Er wonen best veel import-Rotterdammers uit Brabant en Limburg bij ons, zodoende durfde ik het nog wel eens aan. Vrede op aard, en het is meer een geintje dan een serieuze discussie, maar de Zuiderlingen waren het met me eens: het zijn appelbeignets.

Oliebollenkraam (1)

Appelbeignets van buurvrouw Christine.

Meestal koop ik ze, maar vorig jaar waren ze bij de Gimsel naast reteduur ook nog eens echt niet lekker. En aangezien hier in de omtrek elke oliebollenkraam onder valse voorwendselen appelbeignets verkoopt (want men verkoopt feitelijk gefrituurde flappen bladerdeeg gevuld met appel), moet je naar de kraam in Schiedam waar ze wél echte appelbeignets verkopen. Maar toen ik aan de beurt was en de prijs van één zo’n heerlijkheid zag (€2,75) ben ik snel doorgelopen.

Ik nam me voor ze zelf te bakken, totdat ik het berichtje van Joop zag. Toch ga ik het volgend jaar zelf proberen, want ik heb gezondigd: zijn beslag was gemaakt met melk, en dus niet vegan. Mijn oma zaliger maakte ze van bierbeslag.

Oliebollenkraam (2)

Het was vorig jaar dat manlief in Oss besloot een kijkje bij de oliebollenkraam te nemen. Voorwaar: daar hadden ze de enige echte. Niet verwonderlijk, want in Brabant zou je denken. Maar tot mijn ontzetting werden de beignets aangeprezen als appelflappen! Desgevraagd vertelde de oliebollenbakster dat ze – verrassing – uit Rotterdam kwam. En bij hoog en bij laag bleef ze erbij: het zijn appelflappen. Gelukkig weet ik wel beter.

Geef een reactie