Poffer: alle mutsen verzamelen!

Poffer: alle mutsen verzamelen!
Frans van Zeeland

Dit is geen vrouwonvriendelijke oproep, maar een kort stukje n.a.v. een artikel in de krant over de Brabantse poffer.

Brabantse Poffer

Ik schreef er al eerder over en nu is er een webstek: allemutsenverzamelen.nl. Heel toevallig las ik gisteren de rede van Arnoud-Jan Bijsterveld over het maakbare verleden.

Eerst maar eens de mutsenverzameloproep. Iedereen met verhalen of foto’s (of liever nog poffers) wordt opgeroepen om die in te zenden. Ik heb deze foto’s opgestuurd, van mijn overgrootouders van vaders’ kant. Ik verwijs voor het weinige dat ik weet naar het eerdere blog hierover.

20071006_vanzeeland

Cultuur in Brabant

Dit jaar kregen we bij de kerstlunch een boek uitgereikt van prof.  dr. Arnoud-Jan Bijsterveld, hoogleraar ‘Cultuur in Brabant’. Ik ben gedoken in zijn rede die hij uitsprak bij aanvaarding van het hoogleraarschap: ‘Het maakbare verleden. Regionale geschiedenis en etnologie in Brabant op de drempel van de eenentwintigste eeuw’.

Heel interessant. Hoe we bijvoorbeeld de gilden afstoften en opwaardeerden tot Brabants cultuurerfgoed. Nu zo verbonden met de katholieke kerk, eens zo verfoeid door dezelfde kerk. Mooie rede ook, omdat hij hiermee aantoont dat de creatie van nieuwe geschiedenisbeelden bepaalde groepen Brabanders zelfs uitsluit. Zoals niet-gelovigen bijvoorbeeld.

20071006_raaijmakers

Aanrader, dat boek.

This Post Has 3 Comments

 1. Beste Ron,

  Vanuit bureau Cultuur van de provincie zijn we druk bezig met gelijksoortige zaken: het documenteren en opnieuw laten zien van een van de grootste verzamelingen originele poffers in Brabant. Deze collectie van Ans van den Bosch-van Dillen is ondergebracht in het Wasch-Strektmuseum in Boxtel. We gaan daar in het kader van Schatten van Brabant ook iets heel spannends mee doen: een eigentijdse ontwerpwedstrijd onder het motto van ‘pimp je poffer’ met een prijsuitreiking tijdens een finale op een catwalk hier in het provinciehuis! Wat dacht je daarvan?

  Groet,

  Patrick Timmermans
  Alliantiemanager Cultuur
  Provincie Noord-Brabant

  P.S. Het boek van Arnoud-Jan ken ik goed evenals de hoogleraar zelve…

 2. Beste heer Van Zeeland,

  Mijn dank is groot. Bij het rondgooglen naar het project dat wij draaien, komen wij steeds leuke reacties tegen. Ik appricieer uw oproep naar uw eigen achterban.

  met een vriendelijke groet,

  Maurice Kolen,

  projectbegeleiding Alle Mutsen Verzamelen!
  Bureau Erasmus, Eindhoven.

Geef een reactie