AIN: 3 x = scheepsrecht. Hoop ik.

Normaalgesproken zou één behandeling wel volstaan. Helaas: ook bij de 2e controle na de AIN-behandeling was het weer raak. Opnieuw plekjes die meteen weggebrand zijn.


Klik hier voor het AIN-dossier op dit blog.


AIN – anuskanker

Een jaar geleden was het eigenlijk al te lang geleden voor een reguliere controle. Maar goed dat ik zelf had gebeld voor een afspraak, want er waren inmiddels hooggradige plekjes AIN te zien. Een laatste stadium voor anuskanker. Ik was behoorlijk over mijn toeren, maar er werd meteen tot behandeling overgegaan. Een half jaar later zou er een na-controle plaatsvinden. Helaas werden er toen opnieuw hooggradige AIN-plekjes gevonden. En meteen behandeld. Gelukkig wist ik inmiddels dat de behandeling met goede verdoving best te doen was.

Maandag: opnieuw na-controle

Afgelopen maandag was het zover. De afspraak had ik over de vakantie heen getild, want ik wilde mijn handen vrij hebben tijdens de maand die ik alleen thuis was. Helaas gooide COVID roet in het eten. Ik was behoorlijk beroerd van die ‘milde’ variant. Geluk bij een ongeluk dat ik de afspraak naar juli had verplaatst want met COVID mocht ik niet eens de kliniek in.

Alhoewel ik een onderbuikgevoel had, zou het normaal gesproken wel voor een tijdje klaar moeten zijn nu. Inmiddels zat manlief zwaar beroerd thuis: ook COVID, waarschijnlijk in het vliegtuig opgelopen.

Ik hoopte mijn eigen arts nog te treffen, want ik had gehoord dat ze de overstap ging maken naar een ziekenhuis in Den Haag. Gelukkig was ze er nog. Helaas trof ze voor de derde keer in een jaar tijd foute plekjes aan, ondanks de twee behandelingen. De vraag was nu: biopten nemen of meteen behandelen? Biopten zijn ook niet geheel pijnloos en dan nog de kweekresultaten afwachten en eventueel een nieuwe behandelafspraak maken. De arts stelde voor meteen te behandelen met elektrocauterisatie. (zie ook ANCHOR-studie hierna)

Ik was het met haar eens. Nu ik toch met de benen in de beugel en met de billen bloot lag maar meteen wegbranden die hap. Anders moet ik wéér terug komen. Er waren meer plekjes dan gedacht, en op het laatste plekje na was het zo goed als pijnloos. Die pijn komt pas bij de eerste stoelgang. En zo geschiedde.

Een nieuwe afspraak voor een na-controle is gemaakt, weer over 3 maanden. Ze sprak de hoop uit dat het daarna voor even genoeg was. Helaas vrees ik van niet, het tempo van terugkerende AIN-plekjes is bij mij wel erg hoog.

ANCHOR-studie: AIN behandelen!

Zoals inmiddels gebruikelijk hadden we het ook over de stand van zaken aangaande AIN/anuskanker. De laatste resultaten van de ANCHOR-studie (Anal Cancer HSIL Outcomes Research) wijzen uit dat vroege opsporing én vroege behandeling anuskanker bij mensen met hiv kan voorkomen. De uitkomsten zijn gepubliceerd in The New England Journal of Medicine, klik hier. In het verleden werd nogal eens voor monitoring gekozen (soms ruimt het lichaam het zelf op), maar behandeling is effectiever.

Anuskanker of het voorstadium AIN komt sowieso vaker voor bij mensen met hiv, zeker nu de populatie ouder wordt. Iets dat me persoonlijk wel zorgen baart. Een goede vriend is inmiddels twee keer geopereerd omdat elektrocauterisatie (wegbranden) niet meer volstond. Is dit mijn voorland?

Van een studie (ROANCO) 20 jaar geleden tot wat eigenlijk regulier preventief onderzoek zou moeten zijn is de poli van één ochtend per week momenteel al twee volle dagen per week bezig met preventief onderzoek en behandelen. En inmiddels is er een wachttijd van 5 maanden en nóg worden niet alle mensen uit de doelgroep (vergeet ook transvrouwen niet in dit verband) standaard doorverwezen voor preventief onderzoek.

Vaccineren is beter dan genezen

vaccinatie hiv COVID

Dan hebben we het nog niet gehad over het vaccineren, wat inmiddels ook voor jongens wordt aangeboden. Maar ook hier geldt dat Nederland voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten. Van alle types HPV wordt in Nederland tegen twee typen HPV gevaccineerd. Op deze Belgische overheidspagina zie je de verschillende vaccins, waaronder ook die van MSD die 7 HPV-componenten bevat.

Voorkomen is beter dan genezen, én goedkoper. Niet vaccineren én niet voldoende screenen van ongevaccineerden zal uiteindelijk duurkoop blijken. En vergis u niet beste lezer: bijna iedereen krijgt ooit een HPV-infectie. En dat kan dus een halt worden toegeroepen. Juist: door te vaccineren, meiden én jongens.


Geef een reactie