AIDS2020: hiv-aids op de kaart
Image by mohamed Hassan from Pixabay

AIDS2020 (de Wereld Aids-conferentie) gaat vanwege corona dit jaar niet door. Reden voor Atlas2018 om ATLAS✺VIRTUAL te lanceren, o.a. met Seyha uit Cambodja. Zelf ben ik gast bij een talkshow in De Balie. Dit en nog veel meer de afgelopen én komende weken.

Untenu in Het Park

Maar ook dicht bij huis was er wat te doen: de vrijwilligers van Stichting Untenu konden eindelijk bij elkaar komen. Ik had nog een klein presentje voor ze meegenomen uit Cambodja: een t-shirt met ons logo, maar dan in één kleur. Gedrukt bij een leer-werkplaats voor kansarme jongeren. Het was een hele heisa om ze uit Siem Reap (van waar ik ze aanvankelijk zou meenemen) naar Phnom Penh te krijgen vòòr mijn vervroegd vertrek uit Cambodja, Maar op de laatste dag arriveerden ze per bus.

Foto: Rob Vermeer.

Voor alle vrijwilligers arriveerden was er een korte bestuursvergadering waar we onder meer besloten een inzameling te houden om over ene paar maanden 10 LHBTI’s met hiv een visagie-opleiding te geven, waardoor hun kansen op een beter leven groter worden:

AIDS2020 of HIV2020?

Dit jaar zou de Wereld Aids Conferentie (AIDS2020) in San Francisco plaatsvinden. Dat zou een mooie reden zijn om die stad met zijn roemruchte verleden eens te bezoeken. Ware het niet dat San Francisco in de Verenigde Staten van Amerika ligt. De VS kent inreisbeperkingen voor mensen met hiv. En onder het regime Trump is het al helemaal slecht gesteld voor buitenlandse bezoekers. Laat staan als ze tot minderheden behoren of sekswerkers. Stel je voor.

Zodoende werd er ook een alternatieve conferentie georganiseerd in Mexico onder de noemer HIV2020. Niet dat ik daar per sé heen wil, noch dat ik aanwezig moest zijn bij AIDS2020. En toen kwam corona en was het al helemaal niet meer aan de orde.. Nu gaat de conferentie én de tegenconferentie in Mexico viraal, en dat heeft zo zijn voordelen.

Sister Clementia Maculanda O.P.I.

Zuster Clementia Maculanda met haar befje op half elf.

Maar dat betekent ook werk aan de winkel. Want Mother Divine Revelation van de Nederlandse minicongregatie van de wereldwijde Order of Perpetual Indulgence riep Zuster Clementia Maculanda op naar Amsterdam te komen. Of zoals ze onze afdeling zelf noemt: the city iof swamp dwellers in the land below the sea level . Dus op een snikhete, zeg maar tropische vrijdagochtend vertrok ik naar 020, habijt in de tas, op naar de opnamen voor de virtule zegen.

Helaas bleek de voorbereiding niet echt je van het. Na 5 pogingen gaf de regisseur die zich elders in de hoofdstad bevond, het op. Of een slechter wordende internetverbinding slechts een excuus was durf ik niet te zeggen, Ik waste zuster Clementia van mijn gezicht en toog huiswaarts. Dat was grootverbruik qua energie, met weinig opbrengst, behalve dan de foto’s.

ATLAS✺VIRTUAL

De foto boven aan dit blog is gemaakt door de mensen van ATLAS✺VIRTUAL, een voortzetting van ATLAS2018. Hier filmen ze een beeldbelgesprek met Seyha uit Phnom Penh in het kader van hun project voor AIDS2020. Uit elk continent is iemand opnieuw geïnterviewd om te praten over hiv in het corona-tijdperk. Hier zie je het gesprek terug.

Het wordt nóg leuker, want men heeft mij gevraagd als één van de gasten voor de virtuele talkshows die men vanuit de Balie in Amsterdam gaat uitzenden tijdens AIDS2020. Ik ben op donderdag 9 juli aan de beurt, om 15.00 uur Nederlandse tijd. De show wordt gestreamd en is later ook nog on line terug te kijken. De andere hoofdgast die dag is Dinah de Riquet-Bons, een activiste die opkomt voor transpersonen en sekwerkers.

Tegen die tijd geef ik hier, of op Facebook of Twitter nog wel een seintje (of meer), maar hier alvast de link van waaruit de rechtstreekse uitzendingen zijn te zien.

Hello Gorgeous

En voor wie het gemist heeft, ik stond ook nog eens in Hello Gorgeous met een groot interview over Untenu. Het waren én worden drukke weken, maar ik heb ze al saaier meegemaakt.

Hello Gorgeous Untenu AIDS2020

Geef een reactie