20 jaar Dolly Bellefleur

Gepubliceerd op 3 minuten leestijd 66 x bekeken

Als iemand 20 jaar lang in het vak zit, is dat bijzonder. Maar als die iemand ook nog heel vaak helemaal voor niets heeft opgetreden bij diverse holebi-manifestaties wil ik daar graag even bij stilstaan. Nu vraagt ze – met het schaamrood op de kaken – voor één keer iets terug van de gemeenschap.

Eerst maar eens haar bedelbrief. Wie zich aangesproken voelt, gireer gerust:

Lieve Ron,

Met het schaamrood op mijn bevallige kaken stuur ik je deze bedelbrief. Ik ben een beetje in paniek. Ik zou me eigenlijk volledig moeten concentreren op de inhoud maar moet nu eerst proberen, ten tijde van deze kredietcrisis, met veel kunst- en vliegwerk geld bij elkaar te schrapen. Wie weet heb jij nog tips? Of vrienden en/of relaties die je zou kunnen en willen enthousiasmeren?

In oktober, hellup dat is over drie maanden!, is het twintig jaar geleden dat ik mijn debuut maakte als Dolly Bellefleur. Dit jubileum zal o.a. worden gevierd met een expositie in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (bij IHLIA Homodok op de zesde etage) [7 november om 16.00 uur – RvZ].

Het idee is om de reizende expositie, die onder voorbehoud ook te zien zal zijn in Nijmegen en Haarlem, zo in te richten dat je je bij Dolly thuis waant. In diverse ruimtes van haar huis worden thema’s en onderwerpen aangesneden als bijvoorbeeld Dolly en de homo-emancipatie, Dolly en de strijd tegen Aids, travestie als theatervorm, Dolly als muze voor beeldend kunstenaars en fotografen et cetera.

Verder zullen er ook allerlei activiteiten worden georganiseerd waaronder Dolly in Dichtersland (een poëzieavond i.s.m. uitgeverij De Zingende Zaag), een lezing over travestie als theatervorm en zal ik iedere Dolle Donderdag als therapeute van het D.I.A.G.G. (het Dolly Instituut voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg) spreekuur houden.

VRAAG 1: Heb jij nog videomateriaal en foto’s van optredens van Dolly die ik zou kunnen gebruiken?

Om de financiering van de expositie en andere festiviteiten in mijn jubileumjaar rond te krijgen ben ik naarstig op zoek naar subsidiënten en sponsoren. Dat blijkt moeilijker dan ik had gedacht en minder makkelijk dan ik stilletjes had gehoopt.

De afgelopen twintig jaar heb ik immers als een soort van Frau Antje van het Verkeerde Kantje talrijke gratis toegankelijke optredens of benefietoptredens verzorgd voor de gemeenschap. Hetgeen ik overigens met heel veel liefde heb gedaan! Ik hoop nu een keer de rollen te kunnen omdraaien en een beroep te kunnen doen op de community.

VRAAG 2: Voel je de bui al hangen? Help je mij om mijn dromen dit jaar te realiseren?

Alle kleine beetjes helpen. Gewoon wat je zou kunnen missen. Van 1 euro tot….??? Je zou me daarmee niet alleen een financieel steuntje in de rug geven maar me ook het warme gevoel geven dat je mijn pogingen een (kiezel)steentje bij te dragen aan een rozere wereld hebt gewaardeerd. Je kunt je eventuele gift overmaken op:

Girorekening 335369
t.n.v. Stichting Bellefleur
Grote Wittenburgerstraat 340
1018 LJ Amsterdam

Doe je het vandaag nog? Ik heb er namelijk slapeloze nachten van.

Hooghakkend,
Dolly Bellefleur (alter ego van Ruud Douma)

Ik heb gedaan wat ik kon bijdragen: mijn netwerk ingeschakeld; een bijdrage overgemaakt; mijn blogvolgers kond doen van Dolly’s slapeloze nachten.

Zonder gekheid: ik vind echt dat Dolly niet zo bescheiden hoeft te doen en al helemaal niet rood van schaamte hoeft te worden, al begrijp ik die gêne wel. Zolang ik uit de kast ben, zolang kom ik haar al tegen. Haar optreden voor de SP-solidariteitsbijeenkomst was overigens niet om niet. Daar heeft Bart van het roze netwerk zich sterk voor gemaakt.

1 reactie
  • Sieb Weijland
    13 november 2011

    Hee, Bedankt voor dit bericht, ik heb er veel aan gehad! Ik heb het bericht “20 jaar Dolly Bellefleur | Ron van Zeeland” ook gedeeld met mijn vrienden op mijn hyves account!