Marijnissen partijleider-af


Om 13.30 uur zonden Nederland 1, Radio 1 en politiek24.nl live een persconferentie uit van de SP over het leiderschap van de SP-fractie in de Tweede Kamer. Jan Marijnissen kondigde zijn vertrek als partijleider aan. Even bijkomen van de choque.

Eerste gedachten: De partijleider is bij ons ook steeds tegelijk voorzitter van de partij geweest. Hoe wordt de verkiezing van de partijvoorzitter georganiseerd? Jan is door het congres gekozen en nu kiezen 24 Tweede Kamerleden de nieuwe fractievoorzitter – tevens politiek leider. Eerst maar eens het officiële bericht:

Jan Marijnissen stopt als fractievoorzitter

Vanmorgen heeft Jan Marijnissen zijn SP-Tweede Kamerfractie meegedeeld te stoppen als voorzitter. “Ik heb het veertien jaar met liefde en plezier gedaan, maar de tijd is gekomen om plaats te maken voor een opvolger. Dit is daarvoor een uitstekend moment”, aldus Marijnissen.

De regelmatig terugkerende problemen met zijn rug hebben meegespeeld bij het nemen van zijn beslissing. “Ik zal mezelf wat meer moeten ontzien.”

Vooralsnog blijft hij Kamerlid en wil hij zijn ervaring als het op twee na langst zittende Kamerlid graag inzetten ter ondersteuning van de vele, nieuwe Kamerleden van de SP. Wat hij verder gaat doen is mede afhankelijk van de wensen van de fractie en zijn opvolger in het bijzonder. Hij is blij meer tijd te krijgen voor onderzoek, studie en analyse van grote vraagstukken als de globalisering, de vergrijzing en de toekomst van de publieke sector.

Aanstaande vrijdag kiest de SP-fractie een nieuwe voorzitter. Donderdag is de dag van de kandidaatstelling.

Nu kan het grote gokken beginnen. Want bij een volledig open stemming kan het alle kanten opgaan. Hoe open dat zal zijn is zal niemand echt weten. Dé vraag is voor mij hoe we dat gaan rijmen met het democratisch kiezen van de partijleider (het congres kiest bij de SP de voorzitter en de lijsttrekker, één en dezelfde persoon). Of worden de functies tijdelijk losgekoppeld, zolang het congres nog niet bijeen is geweest? Dit schrijft nrc.nl:

Marijnissen blijft nog zeker anderhalf jaar de partijvoorzitter. Hij bekleedde deze functie naast zijn fractievoorzitterschap. Bij andere partijen is dat niet mogelijk. „Het is bij de SP geen wet dat dat zo moet blijven. Maar het beviel goed, want we hebben altijd goede verkiezingsuitslagen gehad”.

Nu is het moment om ook stil te staan bij de verdiensten voor de partij en voor Nederland, al denken sommigen daar waarschijnlijk anders over. Maar zoals ik er tegenaan kijk, hoeveel moeite ik soms ook heb met ons stellingname rondom (homo)-emancipatie, zonder de invloed van Jan zou Nederland een stuk minder sociaal zijn geweest. Met hem hield de SP de PvdA en de vakbond scherp en in het kabinet wordt vrijwel zeker bij menige beslissing het standpunt van de SP meegewogen. 

Toen ik in 1993 gekozen werd in de gemeenteraad waren we nog niet vertegenwoordigd in de Tweede Kamer. Wie toen zou voorspellen dat de SP vijftien jaar later de derde partij van het land zou zijn, was voor gek versleten. Nu is dat de realiteit. En dat is mede aan Jan te danken.

This Post Has One Comment

  1. We vallen hier even helemaal stil….

Geef een reactie